МЕТОДИ ПРИГНІЧЕННЯ ПИЛОУТВОРЕННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ПОВЕРХНІ ШЛАМОСХОВИЩА ЧЕРВОНИХ ШЛАМІВ

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Український університет розробив спосіб пригнічення пилоутворення і закріплення поверхні шламосховища червоних шламів, який призначений для закріплення укосів і пляжів шламосховища за допомогою біологічних матеріалів – блоків з дерну і очеретяних матів.

ОПИС:

Запропоновано спосіб пригнічення пилоутворення і закріплення поверхні шламосховища червоних шламів, який включає зрошення поверхні шламосховища водним розчином сірчаної кислоти. Після цього здійснюють задерненння обробленої поверхні попередньо підготовленим шаром дернини на основі травостою, що включає компоненти з сімейства злакових, берізка та ін. Спосіб також додатково передбачає використання очеретяних матів. Запропонований спосіб боротьби з пилом був застосований на шламосховищі глиноземного заводу. Польові та лабораторні дослідження показали достатню стійкість запропонованих матеріалів до дії шкідливих факторів (рН, 10-11) і метеоумов (t: від  – 20 до + 40 ° С, сніг, дощ, вітер), тобто показали придатність і ефективність щодо закріплення поверхні шламосховища. Рекомендована область застосування: зберігання та знешкодження відходів металургійної промисловості в відкритих шламосховищах, а також на збагачувальних фабриках, металургійних, хімічних і рудопереробних підприємствах.

ПЕРЕВАГИ:

Реалізація характерних ознак винаходу забезпечує досягнення переваг, яких не можна досягти при реалізації способу найближчого аналога, а саме: заявлений спосіб передбачає використання біологічних систем для придушення утворення пилу, що є екологічно безпечнішим; крім того, заявлений спосіб є ефективним, що підтверджується значеннями коефіцієнта вітрового підйому пилу; запропонований спосіб забезпечує можливість використання продуктів шламосховища, в разі необхідності, без руйнування захисного шару.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ:

Низька вартість біологічного матеріалу, його транспортування, довгостроковість його захисної дії робить запропонований спосіб економічно привабливим.

РЕКОМЕНДОВАНА ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ:

Підприємства, зацікавлені в збереженні і знешкодженні відходів металургійної промисловості в відкритих шламосховищах, а також на збагачувальних фабриках, металургійних, хімічних і рудопереробних підприємствах (уранові, гірничодобувні комбінати, глиноземні заводи, складування відходів ТЕС, ГРЕС, АЕС, порти).

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

Даний спосіб є екологічно безпечним і економічно привабливим.

СТАДІЯ ГОТОВНОСТІ РОЗРОБКИ:

Проведено польові випробування.

МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ:

    • Технічна кооперація.
    • Ліцензійна угода.
    • Договір про надання послуг.

НОВИЗНА:

1 патент України.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *