РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧА ТЕХНОЛОГІЯ ФАСАДНИХ КЕРАМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Дана розробка у вигляді повного технологічного циклу виготовлення продукції призначена для використання вітчизняними підприємствами-виробниками керамічних матеріалів для будівельної індустрії.

ОПИС:

Розроблена технологія базується на принципах ресурсо- та енергозбереження і передбачає використання як основної сировини високовуглецевих відходів флотаційного збагачення пісного вугілля, які утворюються і накопичуються на збагачувальних підприємствах вугледобувних регіонів України. Особливістю розробленої технологи є застосування попереднього термічного оброблення вуглевідходів за температури вигоряння летких речовин і продуктів їх піролізу (=550°С). Такий технологічний прийом забезпечує контрольоване видалення надлишкового вуглецю з відходів до його остаточної кількості на рівні в середньому 3,5 мас. % і приводить до часткової термодеструкції глинистих мінералів, що перетворює вуглевідходи на маловуглецеву псевдоглинисту сировину з активованою мінеральною частиною. Технологія передбачає напівсухе пресування напівфабрикатів та їх випал за звичайним режимом за температур 970°С (для цегли) і 1030°С (для плитки).

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Температура вигоряння летких речовин і продуктів їх піролізу,°С – 550. Напівсухе пресування напівфабрикатів та їх випал за звичайним режимом за температур 970°С (для цегли) і 1030°С (для плитки).

ПЕРЕВАГИ:

За рахунок залишкового вуглецю в підготовлених вуглевідходах, який виконує функцію паливного компонента мас, створюються умови для економії газового палива, який витрачається на випал напівфабрикатів (на 80 % від необхідного об’єму), що забезпечує суттєвий економічний ефект. З використанням підготовленої таким чином органо-мінеральної сировини в кількості 80-85% разом із 15-20% недефіцитних місцевих глин відпрацьовано технологію виробництва якісної фасадної кераміки (цегла, плитка) з властивостями, що задовольняють вимоги відповідних вітчизняних стандартів, гармонізованих з європейськими нормами. Розробка готова до впровадження.

РЕКОМЕНДОВАНА ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ:

Будівельна індустрія. Затребуваність розробки підприємствами будівельної кераміки обумовлена необхідністю зниження виробничих витрат палива, утилізації відходів видобування відходів, що утворюються при видобуванні та збагаченні вугілля, а також вичерпанням родовищ якісної глинистої сировини, що використовується для потреб виробництва.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

Готово до впровадження.

СТАДІЯ ГОТОВНОСТІ РОЗРОБКИ:

Готово до впровадження.

МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ:

Спільне доведення до промислового рівня.

НОВИЗНА:

3 патенти України.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *