ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПОНОВЛЮВАЛЬНИХ ТА НЕВИЧЕРПНИХ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ

Запланована галузь застосування та місце застосування: Український гідрометеорологічний центр Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту:  Отримано авторське свідоцтво.

Наявність зацікавленого Замовника:  Регіональні підрозділи Гідрометеорологічної служби України.

Впровадження: відбулося в Український гідрометеорологічний центр Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Яких додаткових дій потребує впровадження: Розбудова в Україні системи кліматичного обслуговування різних галузей господарства.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Основним результатом виконання дослідження є кількісна оцінка впливу змін клімату на поновлювальні (ґрунт, рослинність) та невичерпні (тепло-, геліо- і вітроенергетичні ресурси, водні ресурси) природні ресурси України. З використанням ансамблевого підходу за новітніми кліматичними сценаріями виконано моделювання впливу змін клімату на поновлювані та невичерпні природні ресурси України. Виконані розрахунки впливу змін клімату на  динаміку вуглецю та його депонування у ґрунті, річну динаміку гумусу у ґрунті. Оцінена динаміка первинної річної продуктивності рослин основних типів природних біогеоценозів, а також фотосинтетична продуктивність та динаміка основної та вторинної продукції культурної рослинності, що дозволило оцінити в динаміці можливість отримання біогазу та біопалива. За кліматичними сценаріями оцінено ресурси геліоенергетики, їх регіональні особливості, встановлено високий економічно-доцільний потенціал сонячної енергії, що цілком достатньо для впровадження теплоенергетичного та фотоенергетичного обладнання майже в усіх областях. Вперше для території України оцінено вплив змін клімату на роботу транспортної системи в період 2021-2050 рр. Встановлено майбутній просторово-часовий розподіл небезпечних явищ та визначено зміни в роботі транспортної системи, які очікуються. Надано оцінку та проведений порівняльний аналіз змін кліматичних чинників формування стоку та водних ресурсів України за різними кліматичними сценаріями для рівнинної і гірської територій. Оцінені наслідки впливу антропогенної діяльності в нових кліматичних умовах для окремих водозборів та географічних зон. Надано рекомендації щодо оптимізації масштабів водогосподарської діяльності при змінах водних ресурсів за рахунок потепління.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ