Фотометричне визначення нафти у природній та промислових водах

ОПИС:

Методика визначення нафти складається з екстракції нафти рідинним органічним екстрагентом з високим концентруванням проби та наступним вимірюванням оптичної густини фільтрату фотометричним методом. Встановлено, що нафта значно краще поглинає світло у ближній ультрафіолетовій ділянці спектру (315 нм), доступній для сучасних фотоколориметрів.

Спосіб 1. Порцію води, яка забруднена нафтою, вміщують в мірну колбу із скляною пробкою на    100 мл, та вносять 1,5 мл бензолу. Закривають пробкою і перемішують, декілька разів перевертаючи колбу. Після розшарування відбирають медичним шприцом з довгою голкою екстракт. Заливають нову порцію бензолу і повторюють операцію екстрагування 3-4 рази. Об’єм екстракту доводять бензолом до 10 мл. Вимірювання оптичної густини одержаного розчину проводять на фотоколориметрі за довжини хвилі 315 нм. Встановлено, що оптична густина в діапазоні малих концентрацій лінійно залежить від концентрації нафти.

Спосіб 2. 1 літр забрудненої води пропускають через паперовий фільтр з жовтою стрічкою, який розташований в скляній  воронці. Фільтр висушують і поміщають в пластмасовий медичний шприц на 10 мл, який заповнюють бензолом об’ємом 3 мл. Потім виштовхують екстракт з шприца. Цю операцію здійснюють не менше 2 разів. Повторюють операцію промивки новою порцією бензолу. Обидві порції екстракту поміщають в пікнометр на 10 мл і доводять бензолом до мітки. Фотометрують отриманий розчин за довжини хвилі 315 нм.

ПЕРЕВАГИ ПЕРЕД АНАЛОГАМИ:

    • висока чутливість способу – аналітична межа визначення концентрації нафти у воді 0,003 мг/л;
    • можливий аналіз прісної та морської води.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

    • аналітична межа визначення концентрації нафти у воді за способом 1 становить 0,003 мг/л;
    • за способом 2 для розчину, що містить 0,2 мг нафти на літр води, оптична щільність в кюветі з товщиною робочого шару 10 мм склала 0,103. Якщо прийняти, що межа визначення оптичної щільності становить 0,001, то можлива межа визначення концентрації нафти складає 0,002 мг.

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Розробка призначена для визначення малих концентрацій нафти у природній та промислових водах фотометричним методом.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ:

Застосування можливого обладнання – фотоелектроколориметрів, наприклад КФК-2МП, що дозволяють вимірювати оптичну густину в ближній ультрафіолетовій ділянці спектру.

РЕКОМЕНДОВАНА ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ:

Контроль стану питної і природної води, промислових стоків.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

Готово до впровадження.

СТАДІЯ ГОТОВНОСТІ РОЗРОБКИ:

Готово до впровадження.

МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ:

Продаж патентів. Продаж ліцензій. Спільне доведення до промислового рівня.

НОВИЗНА:

2  патенти України.

БАЖАЄТЕ ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ ПРО ЦЮ РОЗРОБКУ,

НАПИШІТЬ НАМ