Дослідження впливу наночастинок на параметри фазових переходів і калоричні властивості рідин, застосовуваних у холодильному обладнанні

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: енергетика та енергоефективність.

Дослідження: прикладне.

Перспектива подальшого виконання: завершене.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: продовження досліджень, фінансування.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Одним із перспективних напрямів підвищення ефективності холодильного обладнання, яке характеризується високим рівнем споживанням енергії, є використання нанофлюїдів як робочих тіл та холодоносіїв. Важливим етапом при проектуванні холодильного обладнання з використанням нанохолодоносіїв та робочих тіл на основі нанофлюїдів є наявність технології їх приготування, яка забезпечує колоїдну стабільність наночасток у рідині та наявність достовірної інформації з теплофізичних властивостей.

Об’єкти дослідження – модельні рідини, нанохолодоносії, наномастила, нанохолодоагенти, розчини холодоагент/наномастило. Головна мета проекту – розробка технології приготування технічно важливих нанофлюїдів, що мають підвищену колоїдну стабільність, отримання всебічної інформації про параметри фазових переходів та калоричні властивості технічно важливих нанофлюїдів з метою створення нового покоління технологічних середовищ для підвищення ефективності холодильного обладнання.

Методи дослідження: експериментальне дослідження впливу наночастинок та поверхнево-активних речовин на колоїдну стабільність нанофлюїдів, експериментально-розрахункове дослідження параметрів фазових переходів та калоричних властивостей нанофлюїдів, перспективних для застосування в холодильному обладнанні.

У проекті виконано експериментальне дослідження колоїдної стабільності нанофлюїдів, які створені з використанням різних технологій, та всебічне теоретичне й експериментальне дослідження параметрів фазових переходів та калоричних властивостей цих нанофлюїдів. Розроблено процедури створення нанофлюїдів, які можуть застосовуватися як холодоносії та робочі тіла у холодильному обладнанні.

Детальніше…