Розвиток чисельно-аналітичного методу граничних елементів до моделювання та розрахунку стрижневих, пластинчатих і оболонкових конструкцій

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: суто фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: завершене.

Рівень дослідження: немає аналогів у світі.

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: не потребує

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Побудовано математичні моделі об’єктів з східчасто-змінними параметрами (розтягання-стискання бруса, згин балок та рамних систем, балки на пружній основі) і розроблено методику їх аналізу на підставі чисельно-аналітичного методу граничних елементів. Побудовано математичні моделі об’єктів з розподіленими параметрами (згин, коливання та стійкість балок і рамних систем, стійкість плоскої форми згину тонкостінних стрижнів, стійкість арок та аркових систем в своєї площині) і розроблено методику їх аналізу на підставі чисельно-аналітичного методу граничних елементів. Побудовано математичну модель конструкції у формі підкріпленої пластини при будь-якому числі ребер жорсткості в двох напрямках і розроблено методику її аналізу методом граничних елементів.

Отримані результати відрізняються від існуючих більш високою точністю, оскільки вони базуються на фундаментальних розв’язках відповідних диференціальних рівнянь.

Перспектива застосування отриманих результатів складається у їх впровадженні в практику проектування, реконструкції та будівництва, національні норми проектування, а також у застосуванні для підготовки спеціалістів та магістрів за спеціальностями «Будівництво та цивільна інженерія», «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» Інженерно-будівельного інституту Одеської державної академії будівництва та архітектури шляхом включення отриманих результатів до навчальних посібників та методичних вказівок, до випускних наукових магістерських та дипломних робіт.

Детальніше…