Розробка програмних засобів для підвищення якості функціонування систем динамічного позиціонування морських суден

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: Інформаційні та комунікаційні технології.

Дослідження: Прикладне.

Перспектива подальшого виконання: Буде продовжено як прикладне.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: 1 патент.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: пошук зацікавлених інвесторів.

Коротка характеристика, позитивні якості і подальша перспектива застосування.

В проекті вирішується наукова проблема створення нових програмних засобів, що поліпшують якість функціонування систем динамічного позиціонування (СДП) морських суден і впровадження яких дозволяє підвищити рівень безпеки сучасного судноплавства.

Предмет дослідження – системи динамічного позиціонування (СДП) судна, що враховують особливості процесу взаємодії людини з технічними засобами судноводіння. Об’єктом дослідження є процеси динамічного позиціонування рухом судна. Метою роботи є створення програмних засобів для підвищення якості функціонування СДП морських суден.

Створено моделі і методи підвищення точності та надійності управління рухом судна при здійсненні динамічного позиціонування, що досягається за рахунок використання у бортовому контролері системи управління рухом судна додаткових пристроїв для отримання оцінок параметрів вектору стану судна.

Визначено структуру та принципи формування бази даних навігаційних ситуацій і прецедентів (найбільш успішно вживаних рішень судноводіїв), що мали місце в минулому. Розроблено програмний модуль для проведення судна у каналах при здійсненні динамічного позиціонування. На основі проведених досліджень запропоновано нові моделі і методи створення програмних засобів для систем динамічного позиціонування морських суден, що адаптовані до вимог електронної навігації (E-navigation) та чинного законодавства в галузі судноплавства. Розроблені моделі, алгоритми та програмні засоби управління процесом динамічного позиціонування гарантують безпеку руху судна на всьому часовому проміжку свого функціонування і можуть знайти практичне застосування у створенні перспективних високоточних інтелектуальних програмно-апаратних комплексах підтримки прийняття рішень в системах динамічного позиціонування.

Детальніше…