Встановлення закономірностей реакцій взаємодії та диспропорціонування у системах Германій – халькогенід (оксид) металу II-IV групи – оксид Бору за умов високих температур та глибокого вакууму (інертного середовища) та їх впливу на формування наноструктур

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: Нові речовини і матеріали.

Дослідження: суто фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як фундаментальне.

Рівень дослідження: немає аналогів у світі.

Наявність патенту: Немає

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: Забезпечення обладнанням для спектроскопічних досліджень.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Встановлено загальні закономірності взаємодії B2O3 з CVD-композитами у системах Ge-MxOy-B2O3(M – Zn, In, Ge, Sn). Виявлено факт глибокої хімічної взаємодії у системах, що містять ZnO та In2O3, з оксидом Бору з утворенням складнооксидних сполук типу боратів металів, що підтверджено методами РФА та ІЧ спектроскопії. У системах, що містять GeO2 і SnO2, хімічної взаємодії не відбувається, а натомість має місце склоутворення. Зазначені експериментальні факти корелюють зі зростанням електронегативностей у вказаному ряді оксидів металів. За звичайних умов добавка Германію несуттєво впливає на характер взаємодії і, очевидно, відіграватиме вирішальну роль при термічному випаровуванні у вакуумі композитів. У той же час оксид Бору має впливати на леткість компонентів і певною мірою їх вирівнювати. Так, у випадку системи Ge-ZnO-B2O3 леткість CVD-композиту (Ge-ZnO) має знижуватися через взаємодію ZnO з B2O3. Натомість зниження леткості через взаємодію сприятиме зближенню пружностей пари продуктів випаровування у вакуумі (GeO та In2O) у системі Ge-In2O3-B2O3. У системі Ge-GeO2-B2O3 слід очікувати на досягнення оптимальних умов випаровування GeO як продукту взаємодії. У той же час у системі Ge-SnO2-B2O3 різниця у леткості GeO та SnO має суттєво зрости на користь першої сполуки.

Дослідження є перспективними для створення плівкоутворюючих матеріалів нового типу з метою одержання покриттів з високими оптичними й експлуатаційними властивостями для інтерференційної оптики ІЧ діапазону спектра.

 

Детальніше…