Формування бази даних транспортних властивостей (коефіцієнтів в’язкості та теплопровідності) органічних сполук та їх сумішей в газовій фазі. Генерація початкового навчального та тестових наборів

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: енергетика та енергоефективність.

Дослідження: прикладне.

Перспектива подальшого виконання: завершене;

Рівень дослідження: немає аналогів у світі.

Наявність патенту: Немає

Яких додаткових дій потребує подальше  дослідження: буде завершено найближчим часом.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Відомо, що транспортні властивості (в’язкість,теплопровідність) є фундаментальними характеристиками, на основі яких проводять розрахунки при впровадженні та проектуванні робочих середовищ як енергохімічних технологічних процесів.

Знання цих властивостей є визначним для створення обладнання хіміко-технологічних процесів.

Крім того, ці властивості є безпосереднім джерелом для отримання інформації щодо параметрів парних потенціалів міжмолекулярної взаємодії.

Експериментальні методи, що використовуються для визначення транспортних властивостей мають велику трудомісткість (вимоги до проведення аналізу, чистоти реагентіві т.п.) та собівартість, а також незастосовні для великих молекул. Властивості бінарних сумішей є визначними при моделюванні фазових рівноваг, оскільки саме бінарні суміші є найбільш широко застосовними робочими тілами хіміко-технологічних пристроїв.

DQSРR на основі симплексного представлення молекулярної структури має ряд переваг над зарубіжними аналогами і добре показав себе при моделюванні таких термодинамічних властивостей як критичні властивості (температура, тиск, об’єм) та другі віріальні коефіцієнти.

Прикладним результатом цієї роботи буде спрямована на широке коло фахівців експертна система прогнозування транспортних властивостей органічних речовин різноманітної структури та параметрів потенціалів міжмолекулярної взаємодії.

Детальніше…