Cорт сої Аврора

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: цільове фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як науково-технічна розробка.

Рівень дослідження: немає аналогів в регіоні.

Наявність патенту: 1 свідоцтво України.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: проведення насінницьких робіт.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Сорт сої Аврора відноситься до середньостиглої групи, тривалість вегетаційного періоду – 111 – 130 діб. Високопродуктивний, урожай  насіння під час державного сортовипробування  у 2018 році  у  Харківському ОДЦЕСР  становив 34,7 ц/га, у Чернівецькому ОДЦЕСР – 32,6 ц/га, у 2017 році у Чернівецькому ОДЦЕСР – 29,5 ц/га, у Вінницькому ОДЦЕСР  –  24,9 ц/га.

У польових умовах сорт Аврора  стійкий до  основних захворювань сої ( фузаріозу, аскохітозу, пероноспорозу,  септоріозу та бактеріозу).

Сорт високотехнологічний, висота прикріплення нижніх бобів – 13 – 22см, стійкий до посухи, вилягання та осипання насіння.  Маса  1000 насінин – 120 – 150г.

Сорт  характеризується  пониженою активністю ліпоксигенази в насінні (0,75 од/акт.),  що позитивно впливає на якість олії та тривалість її зберігання. Вміст білка – 39 – 43%  (max – 43,6%,  min – 38,9%), олії – 19 – 22% ( max – 22,3%,  min – 19,2%).

Високоадаптивний сорт універсального використання, рекомендований для Лісостепу та Полісся, придатний для вирощування як при зрошенні, так і на суходолі.

 

Детальніше…