Сорт нуту Ярина

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: прикладне

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як науково-технічна розробка.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: 1 свідоцтво України.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: проведення насінницьких робіт.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Перший у світі сорт нуту, який за своїми характеристиками стоїть між типами Desi та  Kabuli. Високоврожайний, середня урожайність за роки випробування в Степу склала    2,7 т/га, в Лісостепу – 3,2 т/га. Насіння світло-коричневе, крупне, маса 1000 насінин сягає 390 – 410 г. Тривалість вегетації 82 – 85 діб. Найбільш толерантний до фузаріозу та аскохітозу серед усіх сучасних сортів нуту, занесених до Реєстру сортів України (8 – 9 балів). Рослини сорту Ярина високорослі, 55 – 65 см, висота прикріплення нижнього бобу 22 – 25 см, стійкі до вилягання та обламування гілок 2-го порядку. Посухостійкість висока.

У насінні накопичується до 28% білка і до 11% олії. Має добрі смакові якості та швидко розварюється.

Високі адаптивні та харчові якості сорту нуту Ярина дозволяють рекомендувати його для вирощування у південних регіонах країни для харчового напряму використання.

Детальніше…