Генетичний, селекційний та технологічний аналіз нових еколого-пластичних генотипів перспективних форм і клонів сортів винограду

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: цільове фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як цільове фундаментальне.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: продовження дослідження, фінансування.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Мета етапу полягала у використанні класичних  селекційних, фізіолого-біохімічних та молекулярно-генетичних методів для оцінки перспективних  сортів, форм та клонів за рівнем прояву та стабільністю основних господарсько-цінних показників з метою створення основи для адаптивного виноградарства України.

Генетичний, селекційний та технологічний аналіз нових, еколого-пластичних генотипів перспективних форм і клонів сортів винограду дозволив виділити сорти та форми, перспективні як для виробництва, так і для подальшого селекційного процесу. Форми 58-40-46 та 50-13-79 (столові) і 56-55-84 та 58-21-36 (технічні) не поступалися за зимостійкістю контрольним зимостійким сортам Восторг та Загрей. З 75 % товарних грон на кущ виділились контрольні сорти Загадка, Таїр та Оригінал. Їх рівню відповідали форми Таїрян та 58-4-2. За урожайністю (23 т/га) та товарністю (86 %) виділився сорт Одісей. Урожайність більшості досліджуваних технічних сортів була вище 10 т/га, а у контрольного сорту Мускат одеський та форми 56-60-80, які виділялись за даною ознакою – 21 та 16 тон відповідно.

Більшість столових сортів та форм проявили стійкість проти грибних хвороб не нижче відносного рівня – 6 балів за 9-ти баловою шкалою. Більше половини з досліджуваної групи проявили групову стійкість (мілдью, оїдіум та гниль ягід) не нижче 7 балів за 9-ти баловою шкалою. Виділяються контрольний сорт Ароматний та форми Ярило, Селена, Отрада та ін.

В якості перспективних у 2019 р. виділено 8 клонів трьох технічних сортів винограду: Сухолиманський білий, Гарс Левеллю та Фурмінт.

Детальніше…