Аналіз фітосанітарного ризику (АФР) для України обмежено поширених в країнах ЕОКРЗ шкідників: Lymantria mathura Fabricius (рожевий непарний шовкопряд)

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: раціональне природокористування

Дослідження: прикладне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як прикладне;

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні;

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: аналіз фітосанітарного ризику для України Lymantria mathura Fabricius (рожевий непарний шовкопряд) встановив необхідність надання шкіднику статусу карантинного організму відсутнього в Україні, внесення виду до списку А1 і внесення змін у «Перелік регульованих шкідливих організмів України».

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Значні обсяги імпорту підкарантинних вантажів рослинного походження, перехід від централізованого планування і державної монополії на зовнішню торгівлю до ринкової економіки докорінно змінив систему карантинного регулювання в країні, тому небезпека занесення і розповсюдження на території України особливо небезпечних адвентивних карантинних шкідливих комах досить велика.

Аналіз фітосанітарного ризику є основним механізмом формування Переліків карантинних шкідливих організмів та фітосанітарних регламентацій в національних та міжнародних організаціях карантину та захисту рослин. Проведений у відповідності з міжнародними нормами і ретельно запротокольований АФР є обґрунтуванням для включення виду шкідника в перелік карантинних шкідливих організмів, а також для застосування відносно нього фітосанітарних заходів. Найважливішою складовою при проведенні аналізу фітосанітарного ризику та визначенні його карантинного статусу для НОКЗР є визначення можливості акліматизації адвентивного організму на нової, вільної території. На наш погляд, сучасна процедура визначення можливості акліматизації адвентивного виду не надає відповіді яким шляхом можна вирішити поставлене питання. Розроблена нами методологія проведення аналізу можливості акліматизації адвентивних фітофагів за використанням комп’ютерів та сучасного програмного забезпечення допоможе усунути цей недолік.

Удосконалення методів оцінювання ймовірності акліматизації адвентивних фітофагів передбачає розробку теоретичних і методичних основ рішення проблеми, які базуються на еколого-географічному підході, тобто заснованому на використанні географічних інформаційних технологій у вивченні екології та поширення біологічних об’єктів. Об’єднання геоінформаційних технологій та біогеографії дають можливість чітко визначити сучасний ареал того або іншого виду, агрокліматичні умови його існування, еколого-географічний аналіз і моделювання просторового розподілу біологічного об’єкта. Розробка призначається для освоєння Сектором фітосанітарного контролю та аналізу ризиків Департаменту фітосанітарної безпеки фітосанітарної служби України.

 

Детальніше…