Новітні методи забезпечення якісного зв’язку військово- цивільного призначення

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0117U006808

Якому    пріоритетному    напряму    науки    і    техніки    відповідає:    Інформаційні    та комунікаційні технології.

Дослідження: прикладне.

Джерело фінансування: кошти загального фонду державного бюджету

Перспектива подальшого виконання у 2021 – 2022 роках: буде продовжено як прикладне

Рівень дослідження: немає аналогів у світі.

Наявність патенту: 2 патенти України.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: продовження подальших досліджень та залучення інвесторів для розвитку.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Основні наукові результати:

  • Запропоновано алгоритм корегування якості кольоропередавання в залежності від спектрального розподілу джерела освітлення та властивостей кольоросприйняття. Це дозволило досягти того, що якість зображення змінено із суб’єктивної оцінки «не прийнятно» до оцінки «добре».
  • Оптимізовано алгоритм адаптації за рахунок використання дев’яти опорних кольорів та методу інтерполяції. Це дозволило заощадити час понад в 2 рази.
  • Запропоновано алгоритм стиснення, який базується на передбаченні високочастотних складових за низькочастотними, застосування адаптивного алгоритму квантування тощо. Зазначені удосконалення алгоритму стиснення дозволили отримати коефіцієнт стиснення понад в 100 разів по відношенню до відомих.
  • Розроблена комп’ютерна модель аналізу завадової обстановки мережі безпровідного зв’язку, що дозволяє проводити аналіз виграшу від використання адаптивних антенних решіток, у порівнянні зі стандартними антенами базових станцій.
  • Розроблено алгоритм розрахунку тарифів в разі провадження адаптивних технологій в системи цивільного призначення.

Детальніше…