Оптимізація жирового харчування у здорових та хворих з ожирінням

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: №ДР 0118U000112

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: Науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань.

Дослідження: прикладне

Джерело фінансування: кошти державного бюджету

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: 2 патенти України.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: отримані результати дослідження будуть використані для підвищення ефективності лікування і профілактики стоматологічних захворювань та здорового харчування пацієнтів.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Актуальність проблеми оптимізації жирового харчування, зокрема співвідношення у харчуванні ессенціальних жирних кислот ɷ-6 и ɷ-3 ряду не викликає сумніву. До цього часу відсутні дані про їх оптимальне співвідношення. Деякі дослідники вважають, що воно повинно бути 6-8, другі:4-5, а треті вказують на оптимальне співвідношення 2-3. Тому автори НДР присвятили своє дослідження визначенню оптимального співвідношення ɷ- 6/ɷ-3 ПНЖК в раціоні, обґрунтуванню та розробці ряду препаратів харчових жирів з співвідношенням ɷ-6/ɷ-3 ПНЖК менш ніж 4.

Фактично жировий раціон населення України та більшості західних країн має співвідношення ɷ-6/ɷ-3 ПНЖК дуже високе – більш ніж 15:1,що суттєво підвищує відповідне співвідношення для органів і тканин. Можливо, саме це і обумовлює стан підвищеного ризику для розвитку неінфекційних захворювань (атеросклероз, ІХС, ЦД ІІ типу та ін.). Для харчування населення України ця ситуація вкрай актуальна, тому що надто велике споживання соняшникової олії,яка містить до 60% ɷ-6 линолевої кислоти і велике співвідношення ɷ-6/ɷ-3ПНЖК на рівні 600:1.

Виконання представленої НДР закінчилося пропонуванням для дослідження три добавки ПНЖК з різним співвідношенням ɷ-6/ɷ-3 у складі. На моделях надлишку або дефіциту аліментарних жирів були встановлені позитивні ефекти розроблених препаратів ПНЖК. А також виявлені їх недоліки. З розроблених препаратів більш ефективною з’явилася дієтична добавка «Ліпосан-Форте» з ɷ-6/ɷ-3 ПНЖК 0,62.

Препарат «Ліпосан-Форте» знижує запалення в тканинах порожнини рота, а також знижує співвідношення ɷ-6/ɷ-3 ПНЖК в ліпідах печінки і виворотки крові тварин у 2-4 рази. На моделі преднизолонової остеопенії сумісно з авітамінозом F у щурів автори показали високу здатність «Ліпосан_Форте» запобігати зниженню щільності стегнової кістки та поперекових хребців, активації ферментів, які руйнують кісткову тканину, проявляти протизапальну дію та поліпшувати показники мікробіоценозу, антиоксидантно- пероксидантної системи виворотки крові, ясен, печінки,кишечнику.

Важливо підкреслити, що автори НДР не тільки розробили рецептури цих засобів, не тільки отримали офіціальний дозвіл МОЗ України на їх використання, але й здійснили їх впровадження у виробництво.

За своїм науковим і практичним рівнем НДР «Оптимізація жирового харчування у здорових та хворих з ожирінням з урахуванням співвідношення ɷ-6 і ɷ-3 поліненасичених жирних кислот» заслуговує високої позитивної оцінки.

Детальніше…