Розробка комп’ютеризованої системи моніторингу та автоматичного керування мобільним роботом багатоцільового призначення (МРБП) на основі інтелектуальних технологій

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0220U103773

Запланована галузь застосування та місце застосування: результати виконання проекту відповідають кращим результатам світового рівня в галузі автоматизації процесів керування та виконання різнотипних обслуговуючих технологічних операцій. Отримані новітні наукові досягнення та інноваційні технології можуть бути впроваджені у промисловість України для підвищення конкурентної спроможності в різних галузях виробництва за рахунок автоматизації.

Джерело фінансування: кошти державного бюджету; кошти підприємств, установ, організацій України.

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: Патент України на корисну модель №126444. Спосіб магнітокерованого переміщення мобільного робота / Ю.П. Кондратенко, Ю.М. Запорожець, О.С. Герасін, М.О. Таранов. – № u 2017 12632; заявл. 19.12.2017; опубл. 25.06.2018, Бюл. № 12.

Наявність зацікавленого Замовника: потенційними замовниками МРБП, як на вітчизняному ринку так і за кордоном, є суднобудівні та судноремонтні підприємства та порти («Океан», «Чорноморський суднобудівний завод», «Завод ім. 61 комунара», «Палада», «Миколаївський морський порт», «Порт Південний» та ін.), аграрні компанії («Нібулон», «Золотий колос»)

Впровадження:    заплановано   на    2025    р.,    розроблені    узагальнені    рекомендації    з проектування, налагодження та подальшої експлуатації комп’ютеризованої системи моніторингу та автоматичного керування МРБП на основі інтелектуальних технологій Яких додаткових дій потребує впровадження: обсяг необхідного фінансування 0,5 млн.грн.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Розгалужена функціональна структура, адекватні математичні та імітаційні моделі, оптимізовані інтелектуальні керуючі пристрої та алгоритми керування, надійні програмно- апаратні засоби та експериментальний зразок комп’ютеризованої системи моніторингу та автоматичного керування МРБП мають ознаки наукової новизни. Результати виконання проекту відповідають кращим результатам світового рівня в галузі автоматизації процесів керування та виконання різнотипних обслуговуючих технологічних операцій.

Використання системи із запропонованою функціональною структурою дозволяє здійснювати дистанційне управління швидкістю та курсом як основними параметрами мобільного робота. Для забезпечення маніпуляційних функцій багатоцільового мобільного робота розроблено інформаційні системи очулення на основі спеціалізованих датчиків проковзування для адаптивного захвату робота. Ефективність розробленої системи очулення підтверджується експериментальним тестуванням її апаратної реалізації в реальному часі. Крім того, розроблена система очулення дешева і проста у виготовленні.

Детальніше…