Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату та установка для його здійснення

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: Молочна галузь, місце застосування – наприклад, ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (ТМ «Молокія»).

Джерело фінансування: безоплатно

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково- ліпідного концентрату та установка для його здійснення, патент на винахід № 121171, дата публ. 10.04.2020

Наявність зацікавленого   Замовника:   ПрАТ   «Тернопільський   молокозавод»   (ТМ «Молокія»).

Впровадження: заплановано на 2025-2026 рр., молочна галузь, ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (ТМ «Молокія»).

Яких додаткових дій потребує впровадження: інвестиційні кошти щодо закупівлі обладнання та проведення проектно-монтажних робіт.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Заявлений спосіб забезпечує безперервне проведення технологічного процесу з мінімальною кількістю обладнання, без застосування сторонніх речовин, зниження енергетичних, ресурсних та економічних витрат, а також одержання готового продукту із збереженням усіх вихідних мінеральних речовин, збагаченого білками та фосфоліпідами. Установка дозволяє з мінімальними витратами енергетичних ресурсів отримувати безлактозний концентрат практично будь-якої продуктивності. Займана площа та експлуатаційні витрати для такої установки будуть залежати від продуктивності. Повна автоматизація установки є гарантією високих показників якості кінцевого продукту. На відміну від інших способів концентрування мембранна установка дозволяє щонайменше у 15-20 разів зменшити енергетичні витрати через відсутність фазового переходу рідини, спростити апаратурне оснащення та поєднати водночас два важливі процеси – видалення лактози та концентрування найважливіших складових сировини. Застосування мембран останнього покоління дозволить значно спростити процес санітарної обробки обладнання, що гарантує безпеку кінцевого продукту.

Детальніше…