Інноваційні еколого-безпечні технології вирощування соргових культур для забезпечення альтернативних джерел енергії

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0120U102090

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: територіальна громада, індустріальні парки, сільськогосподарські підприємства різних форм власності.

Джерело фінансування: кошти державного бюджету

Рівень інновації: немає аналогів в регіоні

Наявність патенту: немає

Впровадження: заплановано, індустріальні парки територіальних громад.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

В зоні Південного Степу в більшій мірі розвинуто виробництво твердого біопалива, сировинною базою для якого слугують здебільшого солома зернових та зернобобових культур, соняшникова лузга тощо. Надходження такої сировини є нестабільним і носить сезонний характер, що негативно впливає на ефективність роботи установок із виробництва біопалива. Крім того, біопаливо, виготовлене із залишків, містить значну частку (до 10 %) зольних елементів, що зменшує його теплотворні властивості та експлуатаційні характеристики котлів. Однак основний негатив від використання пожнивних решток на біопаливо лежить в екологічній площині, оскільки це призводить до деградації земель та зменшення їх родючості.

Переваги наших напрацювань полягають у ресурсозаощадженні, яке ґрунтується на зменшенні обсягів використання мінеральних добрив за рахунок застосування сучасних рістрегулюючих препаратів, мікродобрив тощо, за формування сталого рівня врожаю високої якості та за істотного підвищення ефективного використання вологи, що для умов Степу України є найбільш важливим. Волога в зоні дослідження знаходиться у першому мінімумі та найбільше впливає на продуктивність.

При проведенні аналізу структури енерговитрат за технологічними операціями (прямі та інвестиційні витрати) встановлено, що найбільш енергоємними є операції збирання врожаю (43,67 %) та основний обробіток ґрунту (28,20 %), найменші по догляду за посівами – 12,33 %.

Результати досліджень щодо динаміки продукційних процесів рослин, інтенсивності формування біомаси, площі листкової поверхні, сирої та сухої маси   соргових культур, фітосанітарного стану ґрунту, його родючості та інноваційні розробки по технології вирощування апробовано сільськогосподарським виробникам різних форм власності на Днях поля та семінарах.

Детальніше…