Сонячна установка кондиціювання повітря

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0115U000285

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: Виробництво промислового холодильного та вентиляційного устаткування, ТОВ “ВЕНТ-СЕРВІС”

Джерело фінансування: кошти загального фонду державного бюджету;

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: Установка кондиціювання повітря, патент на винахід № 120954, дата публ. 10.03.2020

Наявність зацікавленого Замовника: ТОВ “ВЕНТ-СЕРВІС”

Впровадження: заплановано у відділі підготовки виробництва ТОВ “ВЕНТ- СЕРВІС”

Яких додаткових дій потребує впровадження: потребує постановки у виробництво

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Запропонована сонячна система кондиціонування повітря (ССКП), яка використовує природну нерівноважність атмосферного повітря – психрометричну різницю температур. Альтернативна установка кондиціонування повітря побудована на основі випарного охолодження і попереднього осушування повітря, завдяки чому збільшується психрометрична різниця температур повітря та стає можливим без застосування парокомпресійного холодильного циклу вийти в комфортну зону. Осушування повітря відбувається в абсорбері розчином бромистого літію, для регенерації якого використовується тепло, що продукується сонячними колекторами. З огляду на те, що в процесі абсорбції температура абсорбенту зростає, в схемі передбачено відведення теплоти абсорбції водою, попередньо охолодженою в градирні. Всі тепломасообмінні апарати в установці виконані за поперечноточною схемою на основі регулярної насадки. Такий підхід дозволив мінімізувати аеродинамічний опір апаратів та їх габарити.

Встановлено, що сумарна електрична потужність вентиляторів і насосів в схемі ССКП становить 53% від потужності, споживаної чілером такої ж холодопродуктивності, а термін окупності за існуючих тарифів на електроенергію дорівнює 4 рокам. Але найголовнішою обставиною є відсутність озоноруйнуючих фреонів, а, отже, зменшення техногенного впливу на навколишнє середовище.

Детальніше…