Створення та застосування астроінформаційного комплексу алгоритмів та програм аналізу космічних та наземних спостережень нестаціонарних зоряних систем

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально- економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: фундаментальне

Джерело фінансування: державний бюджет, загальний фонд державного бюджету

Обсяг фінансування: 500 – 1000 тис. грн. (606.42 тис.грн.)

Рік початку дослідження: 2020р.

Загальний термін виконання дослідження: 01.01.2020-31.12.2022

Перспектива подальшого виконання у 2022 – 2023 роках: буде завершене

Рівень дослідження: немає аналогів в світі

Наявність патенту: немає

Додаткові дії, що потребує подальше дослідження у 2022 році: додаткового фінансування; ПОВЕРНЕННЯ запланованого фінансування, яке було скорочено на 30% з 01.01.2022 та 15% з 01.062022, державної підтримки.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Фундаментальне дослідження із розробки програмного забезпечення для статистично оптимального математичного моделювання характеристик фізичних процесів (сингалів) та його застосування до астрономічних об’єктів. Дослідження проводиться на світовому рівні, деякі алгоритми дозволяють отримувати значно точніші та вірогідніші значення параметрів, ніж існуючі у світі аналоги. Кількість публікацій керівника n=400, індекс i10=81, загальна кількість цитувань 2904, https://scholar.google.com/citations?user=s7xnr2gAAAAJ. Напрямок досліджень є актуальним, оскільки вони проводяться для аналізу даних як із наземних обсерваторій, так і із сучасних супутників. В Україні, наразі вони не мають аналогів. Група продовжує всесвітньо відому наукову школу по дослідженню змінності зір, започатковану видатним українським астрономом Володимиром Платоновичем Цесевичем (1907-1983). Проводиться аналіз мульти- компонентної змінності зір різних типів, що знаходяться на активних стадіях еволюції, що дозволяє вдосконалювати моделі ціх систем, запроваджувати нові критерії їх класифікації та створювати моделі.

Детальніше…