Дієтичні добавки та функціональні харчові інгредієнти імунотропної дії на основі продуктів переробки пробіотичних мікроорганізмів

Загальний термін виконання дослідження (за планом): до 2024 р.

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: біотехнологія, виробництво дієтичних добавок та функціональних харчових інгредієнтів імунотропної дії.

Джерело фінансування: виконання ініціативних НДР (розробок) на безоплатній основі

Обсяг фінансування: без фінансування

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: 2 патенти України.

Наявність зацікавленого Замовника: харчова промисловість

Додаткові дії, що потребує подальше впровадження: інвестування

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Розроблено технології дієтичних добавок та функціональних харчових інгредієнтів імунотропної дії на основі сполук постбіотичного походження, призначеної для вживання особами зі зниженим імунітетом для боротьби з бактеріальними та вірусними патогенами, у тому числі з коронавірусом SARS-CoV-2. У ході роботи здійснено скринінг бактеріальної сировини як субстрату для отримання імунотропних субстанцій та визначено, що доцільним є використання пробіотичних бактерій для цієї мети. Розроблено методологічні підходи щодо деструкції пробіотичних бактеріальних клітин з метою отримання імунотропних сполук – муропептидів, надано їхню характеристику. Доведено біологічну активність дієтичної добавки in vivo, розроблено нормативну документацію, здійснено промислову апробацію технології, надано оцінку економічної ефективності розробленої технології.

Детальніше…