Призначення. Для визначення індексу седиментації (прогнозування хлібопекарської якості) борошна селекційних зразків пшениці на ранніх етапах селекції або зразків товарної пшениці.
Галузь застосування. Сільське господарство.
Переваги. Прилад допомагає виконати в експрес-режимі об’єктивний прогноз хлібопекарської якості зразка пшениці з використанням мінімальної наважки борошна (~4 г) на ранніх етапах селекції, суттєво поліпшити ефективність селекції на якість борошна. За один прийом можна провести оцінку 16 зразків борошна пшениці, за зміну — 150—180 зразків, на відміну від методу прямого визначення реології тіста, де продуктивність лише 10 зразків за зміну.
Опис. Напівавтоматичний мікропроцесорний прилад складається з мікропроцесорного блоку, блок-пакета із шістнадцятьма мірними циліндрами та електричного двигуна постійного струму. Дає змогу отримати високу кореляційну залежність (r = 0,89) індексу седиментації SDS-30 з основними прямими характеристиками технологічної якості пшеничного тіста, такими як «сила» борошна та індекс еластичності тіста.