Призначення. Для підвищення корозійної стійкості чавуну та сталі екологічно безпечним способом.
Технічні характеристики. Рекомендовані режими технологічних операцій: температура екстракції кори дуба – 18–20 °С; тривалість екстракції – 72 год; температура екстракції кори дуба у апараті Сокслета – 70–80 °С; тривалість екстракції – 6 год; температура обробки поверхні металу – 18–20 °С; тривалість обробки – 2 год.
Галузь застосування. Агропромисловий комплекс України Машинобудування. Промислові підприємства харчової та інших галузей.
Переваги. Перевагою технології над існуючими є те, що її застосування знижує швидкості корозії сталі та сірого чавуну у кислому та нейтральному середовищах під впливом екстракту кори дуба без додаткового введення інших речовин, які збільшують інгібувальні властивості. Використання “зеленого” інгібітора є безпечним для довкілля.
Техніко-економічний ефект. Технологія інгібіторного захисту зумовлює зменшення втрат металофонду підприємств України. Природні речовини для “зелених” інгібіторів отримують з відновлювальних джерел, і, що важливо, вони екологічно безпечні. Також є можливість використання відходів деревообробної промисловості.
Опис. Технологія захисту поверхні сталі та чавуну від корозійного руйнування у кислому та нейтральному водних середовищах полягає в експозиції металу в розчині інгібітора рослинного походження. Основними діючими компонентами «зеленого» інгібітора екстракту кори дуба є естери складних ароматичних та жирних кислот, суміш природних танінів – поліфенольних сполук.