Технологія вирощування монокристалів стильбену як високоефективних сцинтиляторів для детекторів іонізуючого випромінювання

Призначення. Технологія призначена для проведення робіт з вирощування монокристалів стильбену методом Бріджмена-Стокбаргера як високоефективних сцинтиляторів для детекторів іонізуючих випромінювань.

Технічні характеристики. Потужність виробництва – 1-50 кг на рік.

Галузь застосування. Вирощування монокристалів, приладобудування.

Переваги. Технологія дозволяє вирощувати монокристали методом Бріджмена-Стокбаргера з сировини яка синтезується безпосередньо на місці, а також стабілізувати та автоматизувати процеси росту, що значно здешевлює вартість вихідного матеріалу для виготовлення детекторів, а отже, і вартість кінцевої продукції.

Техніко-економічний ефект. Впровадження технології дозволить знизити вартість кінцевої продукції, а також сприятиме створенню додаткових робочих місць за рахунок використання сировини яка синтезується безпосередньо на місці. За рахунок того, що в даній технології замість лампових стабілізаторів напруги ST-5000 використовуються 2-х канальні ПІД-регулятори ТРМ-151, це дозволяє покращити стабілізацію напруги при очищенні сировини і вирощуванні монокристалів, та автоматизувати зниження температури при відпалі. Внаслідок цього знижується частка ручної праці, покращується контроль процесу вирощування, покращується якість сировини і монокристалів що вирощуються, та зменшується час відпалу. Наявність даних факторів дозволяє знизити собівартість продукції приблизно на 5 %.

Опис. Технологічний процес полягає у вирощуванні монокристалів стильбену (С14Н12) методом Бріджмена-Стокбаргера. Спочатку готують високоякісну та чисту сировину стильбену методом зонного плавлення. Ростові ампули заповнюють очищеною сировиною, видаляють повітря, заповнюють інертним газом та герметизують. Вирощують монокристали стильбену С14Н12 в двозонних ростових установках. Проводять його відпал і охолодження до кімнатної температури. Для вирощених монокристалів стильбену виконуються контроль якості та вимірювання світлового виходу сцинтиляторів.

Детальніше…