Технологія отримання нейтроночутливих пластмасових сцинтиляторів

Призначення. Для створення нейтроночутливих пластмасових сцинтиляторів (ПС) великих розмірів з високою довготривалою стабільністю та з достатнім показником якості – параметром n/γ-розділення FOM (Figure of merit).

Технічні характеристики. Технологія дозволяє отримувати нейтроночутливі пластмасові сцинтилятори з діаметром до 75×75 мм та параметром n/γ- розділення FOM до 2,12.

Галузь застосування. Технологія органічних речовин, отримання пластмасових сцинтиляторів.

Переваги. Технологія дозволяє отримувати нейтроночутливі пластмасові сцинтилятори з підвищеною у порівнянні з аналогами довготривалою стабільністю, при цьому зберігаючи на високому рівні параметр n/γ-розділення (FOM до 2,12).

Техніко-економічний ефект. Застосування 2-феніл-5-(4-трет-бутилфеніл)-1,3,4-оксазолу (ТВРРО) як первинної добавки в складі нейтроночутливих пластмасових сцинтиляторів дозволяє підвищити їх довготривалу стабільність і за рахунок цього зменшити витрати на експлуатацію детекторів на їх основі.

Опис. Синтезують сполуку класу диарилоксазолів – 2-феніл-5-(4-трет-бутилфеніл)-1,3,4-оксазол та використовують її як первинну люмінесцентну добавку у складі полімерної сцинтиляційної композиції. Отримання заготовок нейтроночутливих пластмасових сцинтиляторів здійснюють методом вільно-радикальної термоініційованої полімеризації стиролу в масі.

Детальніше…