Оголошено Main Innovation EIT Urban Mobility 2025 – грантовий конкурс з розв’язання проблеми мобільності у містах

Інноваційна спільнота EIT Urban Mobility за підтримки Європейського Інституту Інновацій та Технологій (EIT) та Європейського Союзу продовжує приймати заявки на грантовий конкурс Main Innovation EIT Urban Mobility 2025. Програма має на меті розв’язати проблеми мобільності, з якими стикаються європейські міста шляхом запровадження інноваційних рішень. Загальна сума фінансування проєкту становить 8 млн євро

Про програму

Ініціатива підтримає проєкти, в межах яких передбачено розробку або тестування нових рішень в реальних умовах і досягнення комерційної життєздатності у визначені терміни. Подані пропозиції повинні відповідати мінімальному рівню технологічної готовності TRL 6 (Бета-прототип. Технологія, продемонстрована у відповідному середовищі) і стосуватися однієї з таких тем:

  1. Міська логістика: планування та управління транспортуванням і розподілом товарів у містах, включаючи будівництво, доставлення сипучих матеріалів та утилізацію відходів.
  2. Електрифікація транспорту та альтернативні види палива: впровадження рішень з нульовим рівнем викидів і чистої енергії, що сприяють декарбонізації міського транспорту.
  3. Громадський транспорт: планування та експлуатація, зокрема, покращення якості обслуговування клієнтів, суспільних транспортних послуг (автобусів, трамваїв, метро, поїздів тощо), доступних для використання широкими верствами населення.

Програма узгоджена з цілями Місії ЄС з питань кліматично нейтральних та розумних міст Net Zero та підтримує активну співпрацю з Європейською технологічною платформою ALICE у сфері міської логістики.

Для кого?

Участь у програмі можуть взяти всі юридичні особи, створені в країнах-членах ЄС та програми «Горизонт Європа» (включно з Україною). Це можуть бути:

  • малі та середні підприємства;
  • університети;
  • науково-дослідні та технологічні організації;
  • представники міського самоврядування та інші.

Кожна проєктна пропозиція має подаватись консорціумом щонайменше із трьох незалежних юридичних осіб, двоє з яких зареєстровані в ЄС, а третя — в країні «Горизонт Європа». Склад консорціуму має відповідати таким вимогам:

  • Комерційний партнер: один з партнерів консорціуму визначається як головний заявник з комерціалізації та відповідає за механізм фінансової стійкості (FSM).
  • Демонстраційні центри: два партнери з різних прийнятних країн визначаються як пілотні центри, де буде продемонстровано запропоноване рішення. Такими центрами можуть бути: міська/муніципальна влада або організація, що має прямі зв’язки з такою владою (компанія громадського транспорту, агенція з розвитку, що фінансується містом тощо), а також приватна компанія, що має чинну концесію на надання послуг мобільності від міської/муніципальної влади. 

Як взяти участь?

Для участі в конкурсі потрібно зареєструватись на платформі, після чого заповнити аплікаційну форму. Дедлайн подання — 4 червня 2024 року

Ознайомитись з подробицями програми, критеріями та переліком необідних документів для подання можна за посиланням

Для отримання відповідей на додаткові запитання можна звертатися за електронною адресою innovationcall2025@eiturbanmobility.eu

business.diia.gov.ua