Стартує грантовий конкурс зі зміцнення демократії в Європі за допомогою інновацій

Благодійний фонд Google оголошує відкритий конкурс для європейських компаній та установ Google.org Impact Challenge: Зміцнення демократії в Європі. Проєкт має на меті сприяти розширенню ініціатив, які сприяють стійкості демократії в регіоні, включно з використанням передових технологій і штучного інтелекту. Бюджет проєкту — 15 000 000 євро.

Для кого?

Участь у конкурсі можуть взяти:

  • неприбуткові організації;
  • громадські організації;
  • наукові установи;
  • соціальні підприємства.

Про конкурс

Участь у проєкті передбачає ефективне партнерство між державними, приватними та громадськими організаціями як носіями демократії та передових технологій. Ініціатива спрямована на підтримку демократичних процесів та взаємодію шляхом створення програм та продуктів, які нададуть виборцям високоякісну інформацію, а компаніям та державним платформам інноваційні інструменти безпеки та навчання у довгостроковій перспективі.

У межах конкурсу буде відібрано дієві пропозиції, зокрема ті, що використовують технології ШІ, а також коаліції організацій, які об’єднуються для створення або масштабування рішення.

Запропоновані ідеї мають відповідати таким напрямкам:

  • Захист чесності виборів. Йдеться про підтримку кібербезпеки критичної інфраструктури та розбудову кіберпотенціалу неприбуткових неурядових організацій, які працюють над темами, пов’язаними з виборами, а також боротьбу з іноземною дезінформацією за допомогою інноваційних методів, таких як prebunking. 
  • Навчання виборців. Цифрова грамотність та інформаційна доступність.
  • Посилення громадянського діалогу. Заохочення масштабного діалогу та створення спільноти для досягнення згоди та впровадження технологій, які допомагають приймати обґрунтовані рішення.

Відбір пропозицій проводитиметься за такими критеріями:

  • Вплив. Ініціатива має розв’язувати глобальну проблему, ґрунтуючись на  дослідженнях, перевірених даних та відгуках користувачів. 
  • Інноваційне використання технологій. Впровадження передових технологій, яке відштовхується від конкретних потреб та запитів. Це може передбачати як власні інноваційні розробки компаній, так і удосконалення наявних інструментів із застосуванням нових підходів, зокрема ШІ, які мають вагомі докази ефективності та чіткий шлях до масштабування.
  • Реалістичність. Переконливі результати впливу протягом перших 12-18 місяців, які відповідають розробленому плану і цілям проєкту. 
  • Масштабованість. Пропозиція повинна мати потенціал для виходу за межі основної ідеї для відтворення в різних географічних регіонах з іншими демографічними показниками та рівнями управління. 

Вибрані організації та пропозиції можуть отримати від 250 000 до 1 000 000 євро у вигляді фінансування та додаткової підтримки для прискорення реалізації свого проєкту.

Як взяти участь?

Для участі в конкурсі потрібно заповнити форму англійською мовою за посиланням. Дедлайн подання — 9 серпня 2024 року

business.diia.gov.ua