Технологія вирощування молодняку свиней з використанням у раціоні біологічно активних добавок з хелатними мікроелементами

Призначення. Розроблення оптимізованої технології вирощування молодняку свиней з використанням у годівлі біологічно активних добавок з хелатними мікроелементами для максимальної реалізації генетичного потенціалу.

Технічні характеристики. Технологія передбачає застосування у годівлі молодняку свиней хелатних мікроелементів у складі біологічно активних добавок незалежно від періоду відгодівлі. Використання таких добавок у раціонах молодняку свиней на відгодівлі вплинуло на підвищення приросту живої маси на 9,1-9,5%, зниження витрат кормів – на 6,2%, покращується гематологічна картина крові, підвищується вихід м’яса – на 4,5-6,2%, покращуються м’ясні якості свинини за рахунок підвищення індексу м’ясності на 3,9%, її поживна цінність, а також економічна ефективність за рахунок отримання додаткового прибутку від реалізацій свиней з більшою живою масою.

Галузь застосування. Тваринництво. Розведення великої рогатої худоби молочних порід.

Переваги. Запропоновано спосіб підвищення продуктивності молодняку свиней, оптимізації обмінних процесів та поліпшення якості свинини в умовах дефіциту мікроелементів за рахунок додавання до раціонів протягом відгодівельного періоду різних біологічно активних добавок з хелатними мікроелементами.

Техніко-економічний ефект. Запропонована технологія вирощування молодняку свиней з використанням у годівлі біологічно активних добавок з хелатними мікроелементами до здавальних кондицій підвищує живу масу свиней за час проведення дослідження, зменшуються витрати кормів на одиницю продукції, що економічно вигідно для отримання додаткового прибутку від реалізацій свиней з більшою живою масою. Соціальний ефект полягає у насиченні споживчого ринку України, збагаченні раціонів харчування населення держави високоякісною м’ясною продукцією.

Опис. Досліджено вплив використання гліцинату та метіонату хелатної міді, білково-вітамінно-мінерального преміксу та підкислювача з хелатами мікроелементів у раціоні молодняку свиней на метаболізм поживних речовин, інтенсивність росту, показники забою, проаналізовано зміни фізико-хімічних показників свинини та показники якості свинини після витримки за додаткового згодовування хелатного комплексу міді, встановлено вплив доданого до раціону підкислювача Кроноциду-Л з хелатами мікроелементів на гематологічні показники свиней. Розроблено рекомендації щодо використання біологічно активних добавок у раціоні молодняку свиней. Розробка спрямована на забезпечення продовольчої безпеки України, підвищення рентабельності виробництва свинини, покращення якості виробленої продукції. Застосування вказаної технології вирощування молодняку свиней дозволяє ефективно використовувати поживні речовини раціону, зменшує витрати кормів на виробництво одиниці продукції, створює оптимальні умови для отримання якісної свинини.

Детальніше…