Технологія конвективно-вібраційного сушіння волоських горіхів

Призначення. Розробка конвективно-вібраційного обладнання для реалізації енергоефективного процесу сушіння волоських горіхів для забезпечення нормативної якості готового продукту.

Технічні характеристики. Запропонована конструкція конвективно-вібраційної сушарки з встановленою потужністю 27,5 кВт, в якості сушильного агенту використовується підігріте до 38°С повітря в кількості 0,9 м3/с. Кількість енергії на випаровування одиниці вологи становить 3,91 МДж/кг.

Галузь застосування. Харчова та переробна промисловість

Переваги. Обгрунтовані методи оцінки впливу фенотипових факторів на формування високопродуктивного стада молочної худоби і підвищення темпів його поліпшення забезпечують перевищення мінімальних вимог по молочній продуктивності корів джерсейської породи на 83% за першу лактацію, за другу – на 82,1%, за третю – на 73,1%. Ремонтні телиці вирощуваних в господарстві порід в усі вікові періоди переважають показники стандарту за живою масою. Середньодобові прирости теличок українських чорно- та червоно-рябих молочних порід – 692-868 г, і джерсейської – 472-571 г. Найнижча тривалість сервіс-періоду (136 днів) у джерсеїв, найвища – української чорно-рябої молочної породи (155 днів). Вихід телят становить 67-69%, збереженість телят – 97-98%. Запропоновані технологічні рішення сприяють підвищенню генетичного потенціалу за продуктивними показниками корів української та зарубіжної селекції. Запропонована конструкція конвективно-вібраційної машини дозволяє зменшити аеродинамічний опір на шар матеріалу для збільшення теплоенергетичних показників процесу та зменшити затрати енергії на сушіння волоських горіхів в 1,25- 1,4 рази порівняно з сучасними сушарками.

Техніко-економічний ефект. Отримані результати мають вагоме економічне значення для формування екологічної та енергетичної безпеки країни, збільшення експортного потенціалу галузі вирощування і переробки волоських горіхів. Скорочення енерговитрат при сушінні ядра горіха волоського складуть щонайменше 15% за підвищення рівня рентабельності виробництва продукції волоського горіха на рівні 18-23%.

Опис. Розроблено технологію конвективно-вібраційного сушіння волоських горіхів за застосування модельної конвективно- вібраційної сушарки КВ-4-01 з розрахунковою продуктивністю 125 кг/год (по готовому продукту) і питомою затратою енергії на випаровування вологи не більше 5 МДж/кг. При проведенні виробничої перевірки кількість енергії на випаровування 1 кілограма вологи становила 3,91 МДж/кг. Ці показники роботи сушарки КВ-4-01 дозволяють рекомендувати її для використання в технологічних лініях промислової переробки волоських горіхів. Отримані результати мають вагоме економічне значення для формування екологічної та енергетичної безпеки країни, збільшення експортного потенціалу галузі вирощування і переробки волоських горіхів.

Детальніше…