Спосіб підготовки прісноводної риби до зберігання при помірно низьких температурах

Призначення. Використання технології дозволить подовжити термін придатності прісноводної риби, яка зберігається при температурі 4–5°С, і зменшити негативний вплив автолітичних і бактеріальних процесів.

Технічні характерстики. Здійснюють занурення риби у воду до якої додають водорозчинний комплекс кверцитину з 2-гідроксипропіл β- циклодекстрином в кінцевій концентрації 0,4 г/л. По завершені інкубації продукту протягом 20 хвилин, рибу викладають у тару для зберігання і зберігають у холодильнику при температурі 4-5 °С.

Галузь застосування. Експериментальна біологія, харчова промисловість, біотехнологія.

Переваги. Основні переваги порівняно з існуючими технологіями полягають у тому, що технологія дозволяє подовжити термін придатності прісноводної риби і зберегти її якість за умов зберігання при помірно низьких температурах.

Техніко-економічний ефект. Застосування технології дозволяє подовжити термін придатності прісноводної риби в два рази, завдяки сповільненню автолітичних і бактеріальних процесів, що дозволить зберегти якість харчового продукту та зменшити відсоток непридатної до їжі риби.

Опис. Окремо готується розчин для занурення риби, який складається з води і водорозчинного комплексу кверцитину з 2- гідроксипропіл β-циклодекстрином в кінцевій концентрації 0,4 г/л. Прісноводну риби занурюють у зазначений розчин і витримують протягом 20 хвилин. Потім рибу дістають і витримують на ситі для стікання залишків розчину, після чого розміщують в холодильнику для зберігання при температурі 4–5°С.

Детальніше…