Спосіб одержання бензину авіаційного неетильованого

Призначення. Запропонований спосіб одержання бензину авіаційного неетильованого дозволяє одержати паливну композицію авіаційного бензину, яка відповідає вимогам сучасних стандартів щодо авіаційних палив та одночасно підвищує екологічні показники авіаційної техніки, зокрема, зменшує викиди сполук свинцю у навколишнє середовище.

Технічні характеристики. Основні показники авіаційного бензину неетильованого 1. Детонаційна стійкість: – октанове число за моторним методом, не менше 91,0; – октанове число за дослідним методом, не менше 95,0. 2. Густина за температури 20 °С, кг/м3 742.

Галузь застосування. Нафтопереробна промисловість.

Переваги. Використання високооктанового бензинового компоненту (алкілату) для одержання композицій авіаційного бензину дозволяє досягти необхідної якості за показниками фракційного складу, тиску насиченої пари та підвищення октанового числа. Компаундування з ізооктаном та ізопентаном забезпечує достатні характеристики авіаційного бензину за показниками фракційного складу, температури початку кристалізації та октанового числа. Додавання суміші ароматичних вуглеводнів: толуолу, або бензолу, або ксилолу, або тетрабутилбензолу дозволяє значно підвищити октанове число авіаційного бензину та збалансувати його фракційний склад. Високооктанову безсвинцеву присадку використовують для підвищення октанового числа авіаційного бензину на 3–5 одиниць порівняно з вихідною сумішшю компонентів бензину. При цьому присадка не містить у своєму складі тетраетилсвинцю, отже не є токсичною.

Техніко-економічний ефект. Запропонований спосіб одержання бензину авіаційного неетильованого дозволяє одержати паливну композицію авіаційного бензину, яка відповідає вимогам сучасних стандартів щодо авіаційних палив та одночасно підвищує екологічні показники авіаційної техніки, зокрема, зменшує викиди сполук свинцю у навколишнє середовище. Внаслідок зменшення викидів сполук свинцю сумарна токсичність викидів двигунів, зведена до оксиду вуглецю СО, зменшиться на 0,224–1,12 ум.кг/кг палива, що призведе до зниження соціально-економічних збитків, завданих джерелами забруднення, на 5,51–27,55 грн./кг палива.

Опис. Використання високооктанового бензинового компоненту (алкілату) для одержання композицій авіаційного бензину дозволяє досягти необхідної якості за показниками фракційного складу, тиску насиченої пари та підвищення октанового числа. Компаундування з ізооктаном та ізопентаном забезпечує достатні характеристики авіаційного бензину за показниками фракційного складу, температури початку кристалізації та октанового числа. Додавання суміші ароматичних вуглеводнів: толуолу, або бензолу, або ксилолу, або тетрабутилбензолу дозволяє значно підвищити октанове число авіаційного бензину та збалансувати його фракційний склад. Високооктанову безсвинцеву присадку використовують для підвищення октанового числа авіаційного бензину на 3–5 одиниць порівняно з вихідною сумішшю компонентів бензину. При цьому присадка не містить у своєму складі тетраетилсвинцю, отже не є токсичною. Запропонований спосіб одержання авіаційного бензину неетильованого реалізується методом механічного перемішування.

Детальніше…