Технологія одержання алюмінієвих лігатур з ультрадисперсними інтерметалідами та високим вмістом тугоплавких перехідних і рідкісноземельних елементів

Призначення. Вибір складу модифікаторів та оптимальних способів і режимів модифікування алюмінієвих розплавів з метою диспергування структури у литих виробах і підвищення їх експлуатаційних властивостей.

Технічні характеристики. Технологія дозволяє підвищити механічні та експлуатаційні властивості литих виробів: межу міцності – на 10 %, текучості – на 18 %, відносне видовження – на 48 %. Середній розмір зерен у безперервнолитих злитках зменшується в 3 рази, крім того, запропонована технологія підвищує стабільність структури, що дає змогу одержати високоякісну металопродукцію з кольорових сплавів та з новими функціональними можливостями.

Галузь застосування. Відноситься до металургії та ливарного виробництва.

Переваги. Вироби з кольорових сплавів, одержані за розробленою технологією, перевищують відомі аналоги за механічними властивостями та експлуатаційними характеристиками.

Техніко-економічний ефект. Нові технологічні рішення дозволяють одержувати з кольорових сплавів металопродукцію з дисперсною структурою та підвищеними експлуатаційними характеристиками, що сприяє зменшенню її собівартості.

Опис. Основна суть технології полягає у застосуванні електронно-променевої ливарної технології та ізотермічного пресування для отримання модифікаторів на основі алюмінію з високим вмістом тугоплавких і високореакційних металів, що мають дрібніші в 20-100 разів розміри модифікуючі фази, в порівнянні з промисловими лігатурами. Електронно-променевим плавленням та ізотермічним пресуванням одержано пруткову лігатуру, а також дисперсні (0,07 мм) швидкозакристалізовані волокна, екстраговані з матричного розплаву для модифікування сплавів при кокільному литті та у кристалізаторі машини безперервного лиття злитків. Застосування таких лігатур дозволило підвищити на 40…60 % пластичність литих напівфабрикатів та виробів зі сплаву В96Ц1. Встановлено, що після комплексної МГД-плазмової обробки алюмінієвого сплаву В93 підвищуються механічні властивості литих виробів: межа міцності – на 10 %, текучості – на 18 %, відносне видовження – на 48 %. Середній розмір зерен у безперервнолитих злитках зменшується в 3 рази. Після глибинної продувки розплаву плазмовим струменем з парами цинку протягом 10 хвилин розмір зерна у злитках сплаву В96Ц1 зменшується на 55 %.

Детальніше…