Ручка зубної щітки зроблена з паперу: українці перемогли в конкурсі екологічних стартапів

Ця розробка була визнана однією з кращих в області захисту навколишнього середовища.

– Я займаюся дизайном гаджетів, і саме ця обставина багато в чому посприяла тому, що взявся зі своєю дружиною Дариною Василенко і другом Костянтином Щербиною за створення зубної щітки, яка б не забруднювала навколишнє середовище, – каже співзасновник стартапу Effa Ілля Кирич з Києва. – Поясню свою думку. Середній термін служби більшості гаджетів – від двох до трьох років. Потім вони стають сміттям, часто небезпечним для екології. Але ж є багато товарів, розрахованих на використання лише один раз: одноразові зубні щітки, бритви… Це ж колосальний потік пластикових відходів! Мені прийшла ідея створити екологічно безпечну щітку. Найдоступніше і ефективне рішення для неї – ручка із щільного паперу. Якраз коли з’явився цей задум, я познайомився з чудовою дівчиною Дариною Василенко. Розповів їй про проект екологічної щітки, і ми почали займатися ним разом. А через деякий час Дарина стала моєю дружиною.

– Як ви створювали прототип екологічної щітки?

– Спочатку вирішили виготовити його своїми силами. Створили вакуумну прес-форму для паперу, отримали перші зразки. Вони нас розчарували. Стало ясно, що потрібно задіяти заводські преси, і ми зайнялися пошуком підприємства в Китаї, яке б узялося виконати наше невелике замовлення. Це було непросто, адже всі хочуть отримувати замовлення на більш-менш великі партії продукції, а нам було потрібно кілька десятків штук. Ми все ж знайшли завод, який нам їх виготовив. Але і на цей раз якість виявилася не зовсім такою, як ми розраховували. Довелося доробляти ручки самим. Потім найняли людей, які з’єднали ручки зі щетиною. Вироби були готові, і ми могли показати їх потенційним споживачам і інвесторам.

– Стали брати участь у виставках і конкурсах?

– Так, причому на першому ж конкурсі екологічних стартапів (він проходив у Німеччині) посіли перше місце. Потім брали участь у багатьох інших подібних заходах і кожен раз опинялися в числі переможців. Одна компанія, що займається просуванням стартапів, оплатила нам чотиримісячний курс навчання веденню бізнесу. Натомість ми надали акції своєї майбутньої компанії з виробництва екологічних щіток.

– Паперова ручка вашої щітки не гнеться під впливом води?

– Ні, я можу це впевнено стверджувати, оскільки вже місяць користуюся самої останньою модифікацією нашої щітки.

– З чого зроблена щетина щітки?

– З нейлону. При утилізації нашого виробу щетину потрібно відокремлювати від ручки і переробляти окремо. Зараз ми ведемо переговори з однією зі шведських компаній про початок масового виробництва екологічних щіток. Розраховуємо насамперед на ринки США, Західної Європи, розвинених країн Азії.

Джерело: fakty.ua