Науковці з України та Польщі спільно працюватимуть над 15-ма науковими проєктами у 2020-2021 роках

Українські та польські науковці разом працюватимуть над 15-ма двосторонніми науковими проєктами в 2020-2021 роках. Їхній перелік був затверджений під час засідання Спільної Комісії з питань співробітництва в сфері науки і технологій 23 грудня 2019 року у Варшаві.

Проєкти стосуватимуться нових технологій та матеріалів, екології, енергоефективності, наук про життя, покращення обороноздатності тощо.

“Наша наукова співпраця з Польщею почалася ще 1993 року, однак з 2010-го виникла тривала перерва, і відновити спільну роботу вдалося тільки 2017-го.  Тоді було оголошено двосторонній конкурс, який викликав досить високий інтерес серед науковців обох країн: вони подали понад 200 пропозицій. У підсумку було відібрано 15 проєктів, які впроваджувалися у 2018-2019 роках. Хочу відзначити, що за кількістю проєктів це перший показник серед тих країн, де ми мали двосторонню співпрацю цього року. Зараз ми також відібрали 15 польсько-українських проєктів на 2020-2021 роки. Їх обирали з 172 пропозицій, які попередньо пройшли експертизу в Україні та Польщі”, – розповів очільник Комісії від України, перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Загалом 2019 року українські вчені виконували 119 двосторонніх проєктів з іноземними колегами. Це майже на чверть більше, ніж торік. Йдеться про проєкти, в яких українська сторона фінансується за кошти держбюджету.

Активна співпраця тривала з 12 країнами: більша половина – це члени ЄС, а також Індія, Китай, США, Білорусь, Корея. 2020-го після майже 20-річної перерви почнеться виконання спільних проєктів з Ізраїлем.

З української сторони 2019 року проєкти виконували 59 закладів – переважно це виші та наукові установи. В ТОП-3 за кількістю проєктів увійшли КНУ ім. Т. Шевченка – 10 (7 країн-партнерів), НУ «Львівська політехніка» – 10 (7 країн-партнерів) та Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН – 7 (6 країн-партнерів). Понад 40% установ задіяні щонайменше до 2 проєктів.

Географія виконання досліджень – 18 населених пунктів по всій Україні. Найбільше проєктів сконцентровано в Києві, Львові та Харкові.

Довідково: У сфері науково-технічного співробітництва між Україною та 57 іноземними країнами діє 82 чинні двосторонні угоди. В межах цих угод співпраця відбувається шляхом проведення спільних засідань двосторонніх комісій/комітетів, різноманітних заходів, конкурсів спільних науково-дослідних проєктів, впровадження цих проєктів.

Джерело: МОНУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *