МІКРОБІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГІДРОБІОНТІВ І ПРИБЕРЕЖНИХ ВОД УКРАЇНСЬКОЇ ЧАСТИНИ ЧОРНОГО МОРЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ ДЛЯ МАРИКУЛЬТУРИ

Перспектива подальшого виконання у 2021 – 2022 роках:  завершене.

Рівень дослідження:  немає аналогів в Україні

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше  дослідження  у 2021 році: потребує фінансування для впровадження отриманих результатів.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Отримано цінну інформацію про склад та біотехнологічний потенціал мікроорганізмів Чорноморського регіону Світового океану. Вперше проведено оцінку стану прокаріотної мікробіоти вод Чорного моря та мікробіоти,  асоційованої з гідро біонтами,  і підтверджено, що еволюція мікробіоти йде безпосередньо і в тісному зв’язку з еволюцією середовища проживання.  Підтверджено робочу гіпотезу стосовно того, що Чорне море є єдиним, поки ще відомим, джерелом виділення Lactobacillus з губок, причому отримані ізоляти демонстрували досить потужний антимікробний потенціал і біотехнологічний потенціал. Штами Lactobacillus були стійкими до дії антибіотиків і можуть бути використані в якості бази для створення бактеріального консорціуму з потужними антибактеріальними та пробіотичними властивостями.

Отримано новий консорціум мікроорганізмів для застосування його як харчової добавки для об’єктів марикультури, що вирощуються у закритих умовах. Розроблено технологічний регламент до ферментування водоростей роду Ulva з використанням молочнокислих коків Pediococcus pentosaceus.

Проведені дослідження дозволяють визначити складові та чутливість мікробної спільноти до антропогенного навантаження, дослідити розподіл та зміну кількісного вмісту різних відділів домену Bacteria в залежності від антропогенного навантаження та слугувати підгрунтям для розробки практичних рекомендацій організації фермерських мідійних та устричних господарств в Українській частині Чорного моря. Розроблені рекомендації та пропозиції стосовно вибору місця для розташування морської ферми та якості води.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *