Біотехнологія зберігання пастоподібної форми комплексного інсекто-акарицидного мікробного препарату Бактофунгін-LS

Область дослідження – біотехнології.

Призначення – для вивчення процесу розробки біотехнології зберігання пастоподібної форми комплексного інсекто-акарицидного біопрепарату Бактофунгін-LS та дослідження його ефективності проти комах-шкідників.

Сфера застосування. Біопрепарат може бути застосований у різних галузях народного господарства, а саме: рослинництві, лісовому господарстві, тепличному господарстві, квітникарстві, також може використовуватися медико-санітарною службою та в сферах відпочинку для регуляції чисельності кровосисних комах і мух в місцях їх розмноження. Препарат може вироблятися на державних та комерційних підприємствах України.

Опис. Захист рослин від шкідників – один із важливих чинників підвищення врожайності сільськогосподарських культур. До недавнього часу найбільш розповсюдженим був хімічний метод боротьби з комахами. Але цей метод при високій ефективності має недоліки: хімічні інсектициди в більшості своїй універсальні і вбивають не тільки шкідливих, але і корисних комах; забруднюють навколишнє середовище; комахи виробляють стійкість до інсектицидів, що призводить до збільшення концентрації та впровадження нових отрутохімікатів. В умовах техногенного забруднення навколишнього середовища перевага надається використанню екологічно безпечних біопрепаратів на основі мікробів антагоністів комах-шкідників. Бактофунгін-LS – це біологічний препарат на основі асоціації природних бактерій B. thuringiеnsis та грибів B. bassiana, який характеризується широким спектром інсекто-акарицидної дії до шкідників рослин, кровосисних комах та мух. Відомо декілька препаративних форм мікробних ентомопатогенних препаратів. В умовах малотоннажного виробництва випускаються рідка та пастоподібна форми, застосування яких обмежується нетривалим терміном зберігання. Тому, пошук ефективних засобів зберігання препаратів – один з найбільш перспективних напрямків у виробництві біоінсектицидів. Це дозволяє одночасно вирішувати питання збереження врожаю, підвищувати якість сільськогосподарської продукції і зберегти навколишнє середовище. У проекті запропоновано технологію зберігання пастоподібної форми комплексного інсекто-акарицидного біопрепарату Бактофунгін-LS, яка полягає у  використанні CaCl2, консервантів і стабілізаторів.

Переваги. Запропонована пастоподібна форма комплексного інсекто-акарицидного біопрепарату має перевагу над існуючими аналогами в тому, що діє на значно ширший спектр шкідників: личинок метеликів, жуків, мух, трипсів, попелиць, кліщів.

Новизна. 2 патенти України.

Стадія готовності. Необхідне доопрацювання.

Пропозиції щодо співробітництва. Спільне доведення до промислового рівня.

Детальніше…