Муніципалітет Нідерландів шукає рішення та технології на основі біологічної сировини для виробництва круглих продуктів із чистого мулу з місцевого озера

Голландський муніципалітет із населенням понад 200 000 чоловік має стійке бачення майбутнього і є місцем з безліччю можливостей, щоб зробити видимими переваги економіки замкнутого циклу та досягти впливу залишковими потоками (відходами).

Одна із можливостей стосується озера, яке з роками сильно обміліло. Дрібне озеро є несприятливим для виживання різних видів тварин і рослин, а значить і для біорізноманіття. Можливе поглиблення (днопоглиблення) озера. Однак просто днопоглиблювальні роботи дорогі і невигідні лише для покращення біорізноманіття.

Саме тому муніципалітет хоче переробляти шлам виробництва виробів круглого перерізу. Шлам особливий, тому що він чистий, що трапляється не дуже часто. Тому він підходить для виготовлення круглих виробів. Можливими кінцевими продуктами можуть бути, наприклад, цегла або крем, що відлущує. Іншими додатковими перевагами такого поглиблення є: менше зростання водних рослин, озеро можна використовувати для обігріву/охолодження довколишніх будівель та підвищення біорізноманіття озера. Це добре узгоджується з циклічною ідеєю муніципалітету.

Детальніше…