Вебінар “Наукові дані про суспільство в Україні”

Запрошуємо вас на вебінар “Наукові дані про суспільство в Україні”, присвячений темі “Україна в європейських дослідницьких інфраструктурах у сфері соціальних і гуманітарних наук”, організований EASSH (Європейським альянсом соціальних і гуманітарних наук) у співпраці з ESFRI (Стратегічною робочою групою з соціальних і культурних інновацій).

КОЛИ: 22 травня 2023 року, 9:30-12:30 CET, Zoom

Щоб отримати доступ, будь ласка, зареєструйтесь за посиланням: https://forms.gle/uDVvqjuXXeUsaTycA 

Вебінар організовано з метою надати можливість взаємного навчання для залучення України до дослідницьких інфраструктур, та адресовано фахівцям-практикам дослідницької інфраструктури, спонсорам європейського, національного та приватного рівнів, а також делегатам ESFRI та національних дослідницьких інфраструктур. Під час вебінару представники дослідницьких інфраструктур, які вже розпочали співпрацю з Україною, розкажуть про отриманий досвід та виклики, з якими вони зіткнулися. Крім того, вебінар має на меті висвітлити потенційний вплив дослідницьких інфраструктур у сфері соціальних і гуманітарних наук на різні сфери політики. Насамкінець буде висвітлено можливості та поточні прогалини у фінансуванні. Дискусія завершиться пропозицією щодо наступних кроків співпраці в найближчому майбутньому.

ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ОНЛАЙН-ВЕБІНАРУ

Насамперед, цей вебінар продемонструє перший досвід та поточні приклади залучення України до дослідницьких інфраструктур у сфері соціальних і гуманітарних наук. Деякі дослідницькі інфраструктури ESFRI в галузі соціальних і гуманітарних наук вже розпочали роботу з Україною або вивчають різні шляхи співпраці. Європейське соціальне дослідження (ESS) ERIC (Європейський консорціум дослідницької інфраструктури) готує збір даних в Україні в рамках майбутньої 11-ї хвилі збору даних в Європі. SHARE ERIC (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe – Дослідження здоров’я, старіння та виходу на пенсію в Європі) та GGP (Generation and Gender Programme – Програма покоління та гендеру) працюють над співпрацею з дослідниками та організаціями в Україні для організації майбутніх зборів даних. Консорціум європейських архівів даних із соціальних наук (CESSDA) ERIC підтримує українських фахівців з обробки даних. Вони працюють над збереженням активів даних в Україні, а також над розробкою інструментів та послуг для забезпечення кращого доступу до даних, особливо для дослідників з-за меж України. Спільна інфраструктура мовних ресурсів та технологій (CLARIN) ERIC наразі вивчає кілька шляхів співпраці з дослідниками з України, наприклад, допомагаючи розвивати мовні та текстові корпуси або системи перекладу. Ці приклади показують потенціал співпраці з Україною, який вже існує сьогодні. Ці зусилля підтримуються за допомогою різних механізмів. Дослідницькі інфраструктури ESFRI підтримують певні спеціальні заходи за рахунок власних коштів у благодійній формі. Інші види діяльності фінансуються за рахунок індивідуальних грантів. Деякі дослідницькі інфраструктури отримали першу підтримку від держав-членів. Більш масштабні та систематичні заходи, спрямовані на включення України до цих дослідницьких інфраструктур, потребуватимуть додаткової підтримки на європейському рівні.

nrfu.org.ua