Мережа стартап-шкіл — інкубаторів — акселераторів на базі ЗВО: реалізовуємо експериментальний проєкт

Уряд ухвалив постанову щодо запровадження експериментального проєкту зі створення мережі стартап-шкіл — інкубаторів — акселераторів на базі закладів вищої освіти та наукових установ. Проєкт посилить співпрацю університетів та науково-дослідних установ із бізнесом і сприятиме збільшенню частки наукоємних стартапів та інноваційної продукції в Україні за ключовими напрямами. У межах експериментального проєкту планують створити шість стартап-шкіл — інкубаторів — акселераторів. Для цього Міністерство освіти і науки України проведе конкурсний добір серед ЗВО та наукових установ.

Основні критерії конкурсного добору для закладів вищої освіти та наукових установ:

  • комерційна ефективність наукових, науково-технічних проєктів;
  • наявність інноваційної інфраструктури на базі закладу вищої освіти, наукової установи;
  • досвід співпраці з приватним сектором;
  • потенціал розвитку екосистеми стартапів закладу вищої освіти, наукової установи з урахуванням пріоритетних державних потреб.

Конкурсний добір та старт реалізації проєкту заплановано на початок літа 2024 року.

Мережа стартап-шкіл — інкубаторів-акселераторів допоможе в тестуванні наукових проєктів, пошуку та залученню інвесторів, наданні фінансової підтримки на початковому етапі розвитку стартапу. У подальшому планують залучити до проєкту якомога більше університетів та наукових установ всієї України.

Створення потужної стартап-екосистеми серед ЗВО та наукових установ підсилить економічний потенціал країни та дасть студентам та науковцям можливість розвивати стартапи.

mon.gov.ua