Дослідження процесів кристалізації та структуроутворення графітизованих сталей

Призначення. Для дослідження впливу вуглецю і кремнію, складу модифікатора та швидкості охолодження, термічного оброблення на процеси кристалізації та структуроутворення в графітизованих сталях.

Галузь застосування. Підприємства чорної та кольорової металургії.

Переваги. Відповідає рівню світових аналогів. 

Техніко-економічний ефект. Одержання включень вільного графіту в литих графітизованих сталях дозволяє значно скоротити тривалість графітизуючого відпалу або зовсім уникнути його, що дає змогу значно зменшити собівартість їх виготовлення до 70%.

Опис. Досліджено вплив вуглецю і кремнію, складу модифікатора та швидкості охолодження, термічного оброблення на процеси кристалізації та структуроутворення в графітизованих сталях (структуру металевої основи, кількість та форму графітових включень), тривалість графітизуючого відпалу, механічні (σв, σ0,2 , δ, НВ) та службові (термостійкість N) властивості графітизованої сталі. Одержано залежності впливу хімічного складу, швидкості охолодження, складу модифікатора та термічного оброблення на процеси структуроутворення та властивості графітизованих сталей. Одержано компактні включення графіту у вільному стані в литих графітизованих сталях. Побудовані графічні залежності фазового вмісту перліту та графіту в структурі від товщини стінки виливка та хімічного складу графітизованих сталей, які дають можливість прогнозувати структури та властивостей модифікованих графітизованих сталей при їх виробництві.

Детальніше…