Модернізована технологія графітування електродних заготовок у печах прямого нагрівання кастнера

Призначення. Для зменшення питомої витрати електроенергії, тривалості кампаній та простоїв між кампаніями печей Кастнера в технології графітування електродних виробів..

Технічні характеристики. Експериментальна перевірка розроблених технічних рішень з промислового випробування регламентів графітування електродних заготовок у печах Кастнера з використанням електроконтактних прокладок (ЕКП) показала їхню високу енергоефективність: – розроблені регламенти дають можливість зменшити питому витрату електроенергії процесу графітування на (190–390) кВт*год/т порівняно з регламентами без використання ЕКП; – тривалість регламенту графітування електродних заготовок в печі Кастнера зменшилась більш ніж на 6 год порівняно з регламентом без використання ЕКП; – тривалість простоїв між кампаніями печі зменшилась на (8-12) год; – вихід бракованої продукції зменшився на (5–7) % порівняно з регламентами без використання ЕКП; – відхилення між прогнозованими електричними параметрами розроблених регламентів від отриманих даних їхньої експериментальної перевірки лежить у межах (3–16) %.

Галузь застосування. Електродна та металургійна промисловість.

Переваги. Порівняно з існуючою технологією графітування електродної продукції у печах Кастнера модернізована технологія має такі переваги: – питома витрата електроенергії зменшується на (190–390) кВт*год/т; – тривалість процесу зменшується більш ніж на 6 год; – вихід бракованої продукції зменшується на (5–7) %; – тривалість простоїв між кампаніями печі зменшується на (8-12) год; – підвищується енергоефективність печей за рахунок часткової рекуперації теплоти попередньої кампанії.

Техніко-економічний ефект. Чинниками для створення економічного ефекту від впровадження технології є такими: 1) зменшення питомої витрати електроенергії (ПВЕ); 2) зменшення тривалості кампанії печей Кастнера та простоїв між ними (тобто підвищення продуктивності печей); 3) зменшення виходу бракованих виробів. Економічний ефект від впровадження розробок у промисловість тільки за рахунок зменшення ПВЕ становить 0,113 тис. грн на тону продукції.

Опис. Виготовлення електроконтактних прокладок (ЕКП) з терморозширеного графіту певної густини, форми та товщини для заданого діаметру електродних заготовок з використанням спеціально розроблених пресформ. Формування колон електродних заготовок за межами печі Кастнера з фіксацією ЕКП між торцями заготовок за допомогою декстринового або алюмосилікатного клею з додаванням графітового порошку. Переміщення сформованої частини колони електродних заготовок у робочий простір печі Кастнера за допомогою спеціального пристрою (механізованої траверси для транспортування колон заготовок). Після закінчення формування керна піч Кастнера підключається до мережі електроживлення постійного струму і розпочинається процес графітування за спеціально розробленим інтенсифікованим регламентом підводу електричної потужності, який залежить від марки продукції, що графітується. Після закінчення цього процесу піч охолоджується і далі розвантажується з використанням зазначеної механізованої траверси.

Детальніше…