Технологічна схема очищення водного середовища на основі новітніх нанодисперсних адсорбційних матеріалів

Призначення. Для розроблення технологічної схеми очищення стічних вод від полютантів антропогенного походження.

Технічні характеристики. Встановлено, що нанокомпозити на основі TiO2 характеризуються високою фотокаталітичною активністю до барвників, фенолу та антибіотиків (до 100% вилучення). Визначена питома площа поверхні нанокомпозитів, яка є значно більшою (152-223 м2/г), ніж для чистого ТіО2 (132 м2/г) та у 3-5 разів перевищує питому площу поверхні комерційного фотокаталізатору ТіО2 Р25. Фотокаталітичні, сорбційні та знезаражувальні властивості визначено за результатами деструкції органічних полютантів, які є притаманними для медичних та фармацевтичних стоків. Показано, що усі синтезовані зразки нанокомпозитів є мезопоруватими, що є бажаним для використання їх в якості фотокаталізаторів/сорбентів (селективні шари керамічних мембран/чутливі шари газових сенсорів) для виготовлення пристроїв на їх основі для знезараження та очищення стічних вод.

Галузь застосування. Хімічна, фармацевтична.

Переваги. Основними перевагами цієї технології є те, що фотокаталітичні, сорбційні та знезаражувальні властивості визначено за результатами деструкції органічних полютантів, які є притаманними для медичних та фармацевтичних стоків. Показано, що усі синтезовані зразки нанокомпозитів є мезопоруватими, що є бажаним для використання їх в якості фотокаталізаторів/сорбентів (селективні шари керамічних мембран/чутливі шари газових сенсорів) для виготовлення пристроїв на їх основі для знезараження та очищення стічних вод. В порівнянні з існуючими технологіями наноматеріали використовуються не тільки для очищення водного середовища, так і для моніторингу повітряного середовища.

Техніко-економічний ефект. Проведені випробування на ТОВ «ФЛЮИД МЕНЕДЖМЕНТ СІСТЕМС» промивних вод фармацевтичного виробництва ТОВ «УМЕДО ГРУП» свідчать про перспективність використання синтезованих фотокаталітичних матеріалів та суттєве зниження значення ХСК після фотокаталітичного процесу, яке було знижено до нормативних вимог (правила прийому стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва), що дозволяє скидати очищені стоки у каналізацію.

Опис. Запропонована комплексна технологічна схема кондиціювання стічних вод за участі металоксидних фотокаталізаторів. Розроблено універсальну конструкцію панельного фотореактору, яка здатна забезпечити високоефективну деструкцію полютантів різного генезису у стічних водах різноманітного походження. Проведено 3D моделювання розробленої конструкції фотореактору, що дозволило наочно уявити всі конструкційні елементи такого нетипового спеціального обладнання. Створено керамічні мембрани, які продемонстрували значну інгібуючу здатність щодо грамнегативних кишкової палички E.coli та грибка Candida albicans, яка збільшується при збільшенні концентрації арґентуму. Проведені випробування на промивних водах фармацевтичного виробництва свідчать про перспективність використання синтезованих фотокаталітичних матеріалів та суттєве зниження значення ХСК після фотокаталітичного процесу, яке було знижено до нормативних вимог, що дозволяє скидати очищені стоки у каналізацію.

Детальніше…