Технологія дегазації вугле-породного масиву

Призначення. Дегазація вугле-породного масиву для ефективного та безпечного видобутку запасів вугілля.

Технічні характеристики. При застосуванні технології дегазації породо-вугільного масиву свердловинами, орієнтованими на очисний вибій, величина дебіту метану при його каптації, в межах дегазації пласта, паралельно-одиночними свердловинами збільшується на коефіцієнт інтенсифікації виділення метану в свердловини на 20 – 50%.

Галузь застосування. Підприємства гірничодобувної та газодобувної промисловості.

Переваги. Сформульовані технологічні рішення забезпечують процес безперервного спорудження дегазаційних трубопроводів необхідної довжини без стикових з’єднань у виробках вугільних шахт з урахуванням усіх технологічних відстаней та перерізів як підготовчих, так і капітальних гірничих виробок. Коефіцієнт ефективності дегазації при зворотному порядку відпрацювання виїмкового стовпа у порівнянні з аналогами підвищується на 0,12 при застосуванні свердловин, пробурених над виробленим простором з спеціально проведеної в покрівлі пласта виробки, на висоту не менше 4 або 5- кратної потужності пласта та 0,2 при застосуванні свердловин, пробурених з вентиляційного штреку над куполом обвалення порід при швидкості посування очисного вибою менше 2,5 м/добу.

Техніко-економічний ефект. Запропонована технологічна схема дегазації забезпечує можливість керувати процесом видобутку шахтного метану. При спрощенні технологічного процесу дегазації виникає можливість у розширенні галузі ефективного застосування системи каптації шахтного газу, скорочення часу на проведення підготовчих робіт з дегазації, та підвищенню навантаження на очисні вибої. Наприклад, при дегазації вугле-породного масивів на шахтах ДТЕК «Павлоград вугілля» середній об’єм газу метану, що каптується в рік становить біля 47 млн м3. Середня ціна газу метану на АЗС України становить 21,90 грн. Тому при переорієнтації отриманого шахтного газу для заправки автомобілів можна отримати дохід у 1029,3 млн грн. При цьому запропонована технологія дозволяє підвищити показники з дегазації на 12 %, що у грошовому еквіваленті становить 123,5 млн грн. Впровадження даної технологію суттєво впливає на безпеку ведення гірничих робіт, а каптація шахтного метану унеможливлює його викиди у навколишнє середовище.

Опис. Видобуток метану, що каптується, у вугільних шахтах задля зниження метанообільності гірничих виробок і боротьби з незвичайними виділеннями газу, що веде до підвищення безпеки ведення гірничих робіт, спрощення технології видобутку вугілля, збільшенню продуктивності праці робітників і вугільної шахти в цілому. Запропонована технологія шляхом введення нових операцій в єдиному технологічному процесі незалежно від умов експлуатації вугільних родовищ забезпечує ефективність роботи системи дегазації із забезпеченням безпеки ведення гірничих робіт. Дана технологія забезпечує процес безперервного спорудження дегазаційного трубопроводу необхідної довжини без стикових з’єднань у виробках вугільних шахт з урахуванням усіх технологічних відстаней з врахуванням значень максимальної довжини стріли прогину при зниженні трудових витрат та безпеки експлуатації системи в цілому.

Детальніше…