Технологія одержання йоду «Ч» (йод-пасти) з техногенних йодовмісних розчинів

Призначення. Технологію розроблено з метою отримання йоду «ч» (йод-пасти), як вихідної сировини для одержання йоду високої чистоти, з залишків виробництва йодовмісних сцинтиляційних монокристалів.

Технічні характеристики. Потужність виробництва складає 22,9 т/рік (328 кг/операцію) йоду «ч» (йод-пасти). Характеристики продукції: масова частка основної речовини (I2) не менше 99%, масова частка нелеткого залишку не більше 0,8%, масова частка хлору і брому (в перерахунку на Cl) не більше 0,3%, масова частка сульфатів (SO4) не більше 0,4 %.

Галузь застосування. Хімічна промисловість (виробництво йоду).

Переваги. Технологія дає змогу одержувати йод «ч» (йод-пасту) зі зниженим вмістом важких металів з залишків виробництва йодовмісних сцинтиляційних монокристалів, розчинених у воді.

Техніко-економічний ефект. Розроблена технологія дозволяє перевести залишки виробництва йодовмісних сцинтиляційних монокристалів, що накопичені у значних кількостях і є екологічно небезпечними, у сировинний йод, що надалі використовується у виробництві йодидів лужних металів особливої чистоти для вирощування оптичних (сцинтиляційних) монокристалів. Впровадження технології дає можливість створити нові робочі місця.

Опис. Суть технології полягає у осадженні йоду «ч» (йод-пасти) з техногенних йодовмісних розчинів, попередньо оброблених для видалення домішок важких металів. Осадження йоду проводиться шляхом обробки техногенного розчину, підкисленого сульфатною кислотою, гідроген пероксидом. Техногенний йодовмісний розчин завантажують у реактор попередньої обробки і додають металічний магній для видалення важких металів. Очищений таким чином розчин перепомповують в реактор осадження, де підкислюють сульфатною кислотою і додаванням гідроген пероксиду осаджують кристалічний йод. Утворену суспензію йоду зливають на нутч фільтр, де кристали йоду «ч» відділяють від маточного розчину, промивають і висушують.

Детальніше…