Ливарний жароміцний корозійностійкий сплавів

Призначення. Для отримання литих деталей.

Галузь застосування. Трансгази України, що експлуатують наземні газотурбінні установки та підприємства, що розробляють установки нового покоління.

Переваги. Запропонований сплав ЗМІ-3УМ має механічні властивості на рівні авіаційних некорозійностійких сплавів ЖС-6К, ЖС-6У. При цьому, сплав ЗМІ-3УМ має жароміцність і технологічність, при отриманні лопаток методом спрямованої кристалізації, кращу, ніж у відомих корозійностійких сплавів – аналогів, наприклад IN-738LC, IN-939, DS GTD-111 (USA) та ЦНК-7, ЦНК-8 (Росія).

Техніко-економічний ефект. Заміна сплавів IN-738LC та ЗМІ-3У, які широко застосовуються для робочих лопаток ТВТ газоперекачувальних агрегатів ГТК-10І, ГТК-25І, на розроблений сплав ЗМІ-3УМ, дозволить збільшити ресурс їх експлуатації в 1,5 – 2 раза та істотно скоротити кількість ремонтних комплектів лопаток чи заміни на нові. Крім того, при модернізації газоперекачувальних агрегатів даного типу, це дасть можливість збільшення їх ККД на 5-6% при існуючому ресурсі, за рахунок підвищення робочої температури металу лопаток на 50-600С.

Опис. Розроблений ливарний корозійностійкий жароміцний сплав ЗМІ-3УМ призначений для отримання литих деталей методом як спрямованої (моно) і так рівновісної кристалізації до стаціонарних енергетичних і газоперекачувальних агрегатів, що працюють в умовах високотемпературного впливу агресивних середовищ, з метою заміни сплавів IN-738LC та ЗМІ-3У.

Детальніше…