Пристрій для випробування матеріалів на тертя при різній швидкості відносного переміщення зразка та контртіла

Призначення. Для проведення випробувань матеріалів на тертя в широкому діапазоні швидкостей ковзання зразка по поверхні, що зношує

Галузь використання: машинобудування.

Переваги. В результаті аналізу вітчизняної та іноземної літератури та патентної інформації встановлено, що найменша швидкість ковзання, яку можуть реалізувати сучасні методи та обладнання для проведення випробувань на тертя, складає 2 мм/с. В той же час, пристрій, що пропонується, дозволяє проводити випробування в діапазоні швидкостей від 10-5 мм/с до десятків міліметрів за секунду.

Техніко-економічний ефект. Оскільки пропонується пристрій для проведення випробувань під час проведення фундаментальних досліджень, встановити будь-які показники економічної ефективності його впровадження досить складно. Економічна привабливість тієї чи іншої дослідницької роботи залежить в першу чергу від об’єму ринку, на якому планується просування результатів. Пристрій лише дає принципову можливість проведення робіт.

Опис. Пропонується пристрій, який дозволяє проводити випробування матеріалів на тертя в широкому діапазоні швидкостей ковзання зразка по поверхні, що зношує. Причому мінімально можлива швидкість значно менше 1 мм/с. Це дозволяє проводити різноманітні дослідження в галузі трібології та тріботехніки.

Детальніше…