НОВА ТЕХНОЛОГІЯ ЗВАРЮВАННЯ РЕЙОК В УМОВАХ РУХУ

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Український інститут розробив новий спосіб зварювання рейок, який отримав назву автоматичне електродугове зварювання рейок ванним способом за допомогою мундштука, що плавиться.

ОПИС:

Автоматичне електродугове зварювання рейок ванним способом за допомогою мундштука, що плавиться, застосовується при будівництві, реконструкції і ремонтах шляху в системах легкого рейкового транспорту – метрополітену, трамвая, швидкісного трамвая, міської залізниці, в тому числі безстикових шляхів швидкісних ліній з температурно-напруженими рейковими шляхами, залізничних колій промислового транспорту (під’їзних і вантажних), підкранових колій, а також для зварювання стиків рейок в межах стрілочних переводів. Розроблений спосіб в першу чергу призначений для виконання оперативних ремонтних робіт. Відмінною особливістю розробленого способу є використання самозахисного порошкового дроту, який подається через поздовжній канал в спеціальному плоскому плавкому мундштуці, що дозволяє виконувати зварювання при зазорі в стику 12-16 мм, а в окремих випадках до 24 мм. Пропонований спосіб зварювання, будучи подальшим розвитком електродугового ванного зварювання, завдяки механізації процесу дозволяє в 2-3 рази збільшити продуктивність робіт і одночасно значно поліпшити якісні показники зварних з’єднань, зберігаючи високу мобільність і універсальність обладнання. У більшості випадків перед зварюванням попередній підігрів не проводиться – тільки при температурі нижче 0 ° С потрібно підігрівати стики до 250-300 ° С, при цьому зварювання може виконуватися при температурі навколишнього середовища до -5 ° С. Зварювальне обладнання відрізняється портативністю і завдяки змінній формує оснащенні та легко перебудовувані на зварювання рейок різних типорозмірів. Середній машинний час зварювання стику рейок типу Р65 становить 15-20 хвилин, що дозволяє зведеній бригаді з 4 чоловік (два оператора-зварювальника і два робочих-шляховика) досягти продуктивності до 15 стиків за зміну.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Розроблені спеціальні зварювальні матеріали і технологія зварювання забезпечують досить високі показники механічних властивостей зварних з’єднань. Механічні властивості зварного з’єднання рейок Р65: твердість металу шва – 260-320 НВ; межа міцності зварного шва – 800-900 МПа. Результати випробувань на статичний вигин: руйнівне навантаження – 1500-1650 kN; прогин – 16-22 мм.

ПЕРЕВАГИ:

Більш висока та стабільна якість зварних з’єднань в порівнянні з ручним дуговим зварюванням і алюмотермітним зварюванням; висока продуктивність – до 15 стиків за зміну; не потрібен захисний газ або флюс; не потрібен підігрів і термічна обробка стику; низьке енергоспоживання – споживана потужність до 12 кВА; обладнання легко переналаштовується для зварювання рейок різних типорозмірів; висока мобільність, що особливо важливо при виконанні ремонтних робіт.

РЕКОМЕНДОВАНА ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ:

Будівництво, реконструкція, ремонтні роботи колії в системах легкого рейкового транспорту.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

Спеціальні зварювальні матеріали і технологія забезпечують зварювання рейок при зазорі в стику від 12 до 24 мм, дозволяють в 2-3 рази збільшити продуктивність робіт і одночасно значно поліпшити якісні показники зварних з’єднань.

СТАДІЯ ГОТОВНОСТІ РОЗРОБКИ:

Проєкт вже стартував.

МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ:

    • Технічна кооперація.
    • Ліцензійна угода.
    • Комерційна угода з технічним сприянням.

НОВИЗНА:

1 патент України.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *