12 квітня 2024 року відбудеться Науковий онлайн-форум, присвячений майбутньому баченню функціональних територій в Україні

12 квітня 2024 року в межах глобальної ініціативи «GeoNight» Міжнародного географічного союзу Інститут географії НАН України проведе науковий онлайн-форум «Functional areas in Ukraine: vision for the future» («Функціональні території в Україні: бачення майбутнього»).

Оцінювання територій і визначення їхніх функцій – типове завдання географічних досліджень в Україні. На державному рівні основним документом, що відображає відповідні результати, є Генеральна схема планування території України, яка, втім, потребує оновлення. Одним із вирішальних чинників, що унеобхіднює це оновлення, є наслідки російської агресії. Вони докорінно змінили стан і статус більшості українських територій, логістичні схеми, спеціалізацію багатьох регіонів, призвели до зростання ризиків, а також значних втрат біорізноманіття. Водночас, доцільно далі вдосконалювати підходи до виокремлення функціональних територій, їхньої гармонізації у контексті напрацювань програми ESPON (це загальноєвропейська програма, спрямована на підтримку політики країн і регіонів у різних галузях на основі даних і знань про територію) тощо.

Мета онлайн-форуму «Functional areas in Ukraine: vision for the future» – перегляд, з позицій географічної науки, підходів до визначення й використання функціональних територій України у контексті війни з росією та зміни геостратегічних векторів. Надалі така експертна платформа стане у пригоді для оновлення документів просторового планування.

Програма заходу передбачає дві доповіді ключових спікерів:

1. «Візія функціональності в оновленій Генеральній схеми планування території України» (доповідач – заступник директора з наукової роботи Державного підприємства «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя» доктор географічних наук, професор Юрій Палеха).

2. «Метрополісні регіони України як базові поліфункціональні компоненти її планувальної структури» (доповідач – завідувач сектору територіальної організації суспільства відділу суспільно-географічних досліджень Інституту географії НАН України доктор географічних наук, професор Григорій Підгрушний).

До обговорення можуть долучитися всі зацікавлені. Для цього потрібно до 8 квітня 2024 року заповнити реєстраційну онлайн-форму. Тривалість виступу в обговоренні – 5–7 хвилин. Тези всіх виступів буде опубліковано в електронному вигляді. Тексти надсилайте, будь ласка, на скриньку: inst.geography@gmail.com (обсяг – до 500 слів).

Початок – о 16:00 (тривалість – 2,5 години).

Лінк на трансляцію в Zoom: https://us06web.zoom.us/j/86852419250?pwd=L2NSenMwc3d0UDRNUnZIYVBIRTFCZz09

nas.gov.ua