Одержання генетично безпечної питної води з різних джерел водопостачання

Призначення. Для отримання води питної якості, очищеної від феруму, мангану та їх сумішей, шляхом використання мікрофільтраційних керамічних трубчастих мембран із глинистих мінералів для очищенні води.

Технічні характеристики. Мембрана може очищати воду від сполук Mn(ІІ) до норми його ГДК у питній воді при початковій концентрації мангану до 33 мг/дм3, рН 8,4, робочому тиску 1,0 МПа. При цьому питома продуктивність мембрани змінювалася в інтервалі 0,15 – 0,26 м3/(м2•год).

Галузь застосування. Водопідготовка та обробка води

Переваги. Використання запропонованої нами технології дозволяє підвищити економічну доцільність та доступність процесу знезалізнення та деманганації забрудненої води – розроблені трубчасті мікрофільтраційні мембрани з глинистих мінералів при аналогічній ефективності на 40-50% дешевші ніж ті, що випускаються зарубіжними фірмами.

Техніко-економічний ефект. З метою зменшення витрат на виготовлення мембран розроблено та виготовлено трубчасті мікрофільтраційні мембрани з глинистих мінералів. Такі мембрани при аналогічній ефективності дешевші на 40–50 %, ніж ті, що випускаються зарубіжними фірмами.

Опис. Технологія базується на використанні мікрофільтраційних керамічних трубчастих мембран із глинистих мінералів, які можуть забезпечити високу ефективність процесу знезалізнення та деманганації води у вигляді їх сполук. Технологія може бути використана для отримання води питної якості з різних джерел водопостачання, вода в яких потребує знезалізнення та деманганації. Впровадження технології можливо для вихідної води з концентрацією мангану до 33 мг/дм3. Технологія є більш економічно доцільною, порівняно з аналогічними технологіями, які використовують імпортні мембрани. В основу технології покладено експериментальні результати з вивчення впливу концентрацій Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) у вихідному розчині, його рН, робочого тиску, тривалості процесу та наявності у ньому макрокомпонентів, типових для природних вод (хлориди, сульфати, бікарбонати, кальцій і натрій) на розділові властивості мембрани при загальному солевмісті розчину, який не перевищував значення ГДК загальної мінералізації питної води.

Детальніше…