Технології чищення вакуумних поверхонь плазмою високочастотного розряду в комбінації з розрядом постійного струму

Призначення. Для чищення вакуумних поверхонь плазмою високочастотних розрядів (ВЧ) різних діапазонів частот у комбінації з розрядом постійного струму, яка буде матиме високу ефективність та низький рівень фізичного розпилення елементів установки, що знаходяться в вакуумній камері.

Технічні характеристики. Розроблена технологія, дозволяє чистку стінок вакуумної камери комбінованим розрядом, ніж жеврійним розрядом. Розроблена технологія жеврійно-мікрохвильового плазмового розряду для очистки внутрішніх поверхонь вакуумних камер установок керованого термоядерного синтезу з магнітним утриманням плазми має значні переваги і буде впроваджена на великих токамаках і стелараторах та термоядерному реакторі.

Галузь застосування. Реакторна техніка.

Переваги. Розроблена передова технологія чищення внутрішніх поверхонь вакуумної камери установок керованого термоядерного синтезу на основі комбінованого розряду (жеврійно-мікрохвильовий плазмовий розряд) на відміну від жеврійного розряду дозволяє зменшити розпилення внутрішнього обладнання у вакуумної камері та її стінок. При цьому має досить високу ефективність чищення вакуумних поверхонь плазмою, що дозволяє зменшити час підготовки установки до роботи.

Техніко-економічний ефект. Розроблена технологія чистки стінок вакуумної камери комбінованим розрядом дозволяє зменшити час підготовки установки до роботи. Це дозволить заощадити витрати на електроенергію та заробітну плату.

Опис. Технологія чищення вакуумних поверхонь плазмою високочастотних розрядів (ВЧ) різних діапазонів частот в комбінації з розрядом постійного струму продемонструвала доцільність чистки стінок на великих експериментальних машинах типу токамак і стеларатор та в ІТЕР і DEMO, яка повинна бути ефективною та швидкою. Розроблена технологія жеврійно-мікрохвильового плазмового розряду для очистки внутрішніх поверхонь вакуумних камер установок керованого термоядерного синтезу з магнітним утриманням плазми має значні переваги і впроваджена із подальшим вдосконаленням на Урагані-2М. Було розроблено, виготовлено та встановлено на Урагані-2М системи жеврійного та мікрохвильового(ЖМ) розряду. Випробування цих систем дало добрі результати.Були проведені перші експерименти з ЖМ розрядом, які дозволили знайти умови, за яких анодна напруга ЖМ розряду суттєво знижується.

Детальніше…